jan
7

A KSH 2016. január 5-én közzétett gyorstájékoztatója adatai szerint a munkanélküliség mérséklődése 2015. szeptember-november hónapjában is folytatódott. A munkanélküliségi ráta országos átlaga ebben az időszakban már csupán 6,2% volt. A munkanélküliek csaknem fele (49,7%) ugyanakkor már legalább egy éve keresett ekkor munkát. (Ők minden bizonnyal még nem érzékelték a statisztikákban megjelenő pozitív irányú változásokat.)

Tartósan munkanélküli

Zala megye munkaerő-piaci helyzete

Zala megyeZala megye népessége - a többi megyéhez hasonlóan - egyre csökken: jelenleg 280 ezer fő körül mozog. A munkavállalási korú népessége (15-64 éves férfiak és nők) az NFSZ adatai szerint 198 154 fő. A munkanélküliségi ráta 5,07%, amely az országos átlag 84 százaléka. A 2015. november 20-i zárónapon 8 484 álláskereső szerepelt a megyei munkaügyi nyilvántartásokban. Közülük 2 333 fő keresett 365 napnál hosszabb ideje munkát.
A regisztrált munkanélküliek fele semmilyen ellátásban nem részesült ebben az időszakban.
2015. november végén megközelítőleg 4 300 fő vett részt Zala megyei közfoglalkoztatásban, s ez a szám várhatóan a későbbiekben is tartható lesz.
A workania.hu Zala megyei állásajánlatainak közel 40%-a Zalaegerszegre, 20%-a pedig Nagykanizsára keres munkavállalókat. Már ennyiből is sejthető, hogy a munkanélküliség területi eloszlása Zala megyében sem egyenletes. Lenti 1,97%-os relatív mutatóval büszkélkedhet, de Keszthely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Zalaszentgrót és Letenye is 5% alatti munkanélküliséget tud felmutatni. A kisebb települések egy része viszont jóval rosszabb helyzetben van. Főleg a legkisebbek. Börzöncén például 21,05%, Lasztonyán pedig 19,05% az álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva. Kimondható ugyanakkor, hogy az előző évi azonos időszakhoz képest Zala megye mindegyik körzetében jelentősen csökkent a munkanélküliség.
A megye gazdasága elsősorban a faiparra, az erdőgazdálkodásra, a gépiparra, valamint a turizmusra épül.

Az álláskeresők lehetőségei Zalaegerszegen

Edelmann GroupNépessége alapján Zala megye székhelye Magyarország 17. legnagyobb városa. Lakóinak száma 59 275 fő. Az NFSZ 2015. novemberi adatai szerint munkavállalási korú népessége 41 189 fő. A nyilvántartott álláskeresők száma 1 445 fő, vagyis a munkanélküliség aránya 3,51%. Ez az országos átlag 69 százaléka.
A viszonylag kedvező helyzet kialakulásához nagy mértékben hozzájárulnak Zalaegerszeg ipari parkjai.
Az Északi Ipari Park 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól elnyerte a Tudományos és Technológiai Park címet. Ezt az országban elsőként érdemelte ki azzal, hogy vonzó környezetet teremt a befektetők számára, együttműködik a felsőoktatással, jelentős szerepet vállal a kutatásfejlesztésben, innovációban. A vonzó környezet eredménye többek közt a Zalaco Sütőipari Zrt. betelepülése, mely 1,3 milliárd forintos beruházást jelentett. A német Edelmann Hungary Zrt. 2014-ben kezdte meg egy 12 000m²-es nyomdaipari üzem építését - ez 4,5 milliárdos beruházás.
A Déli Ipari Parkban az ADA bútoripari cég matracüzeme került átadásra 2015-ben, mely 100 új munkahelyet biztosított.
Az 1994-ben alapított Flextronics International Kft. elektronikai gyártási szolgáltatásokat nyújt. A zalaegerszegi, tabi és sárvári telephelyeken többek között összeszerelő és logisztikai tevékenységet végez.
A Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. területén működő Ganz Ipari Park Kft. 2000-ben alakult meg. Tulajdonosa a Ganz Holding Zrt.
A Workania állásportál zalaegerszegi álláshirdetései elsősorban az állami- és közszférába, valamint a gyártás, termelés területére keresnek munkavállalókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr458247488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása