dec
6

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája országosan nézve - a KSH legfrissebb adatai szerint - 59,3 %-os. A hírek ugyanakkor arról szólnak, hogy Győr-Moson-Sopron megyében mindössze 3,9 %-os a munkanélküliség. Hazánk nyugati területein a köztudat szerint is több a lehetőség, jobbak a munkavállalók elhelyezkedési esélyei. Mi lehet ennek az oka?

Győri Ipari Park

Nyugat-Dunántúl munkaerő-piaci jellemzői

Győri munkalehetőségMagyarország Nyugat-Dunántúl statisztikai régióját három megye alkotja: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala. Míg a munkanélküliségi ráta 2013. III. negyedévében országosan 9,8 % volt, addig ezen a területen csak 7,3 %. Ha megyékre lebontva nézzük a képet, akkor láthatjuk, hogy Zala megyében az országos átlag fölötti (11,0 %) a munkanélküliségi ráta. Vas megyében már jobb a helyzet (7,0 %), Győr-Moson-Sopron megye pedig - Tolna megyével együtt - az élen jár a foglalkoztatottságban (5,1 % munkanélküliségi ráta).
Elmondható, hogy a 25 éven aluli fiatalok helyzete is könnyebb ebben a régióban. Észak-Magyarországon csaknem kétszer akkora e korosztály munkanélküliségi rátája.
A legfeljebb 8 általánost végzettek körében Nyugat-Dunántúlon is nagyobb a munkanélküliség. A mindössze érettségivel rendelkezők ugyancsak nehezen találnak munkát. A valamilyen szakmával vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek viszont jók az elhelyezkedési esélyei. Az egyetemet végzettek foglalkoztatási rátája a legmagasabb.

Az álláskeresők esélyei Győrben

Állások az AudinálGyőr megyei jogú város, Magyarország hatodik legnagyobb városa, Győr-Moson-Sopron megye székhelye. Kedvező munkaerő-piaci helyzete több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a gazdaság és a kultúra területén is fontos helyet foglal el az ország életében, másrészt földrajzi fekvése előnyös, közlekedési adottságai pedig kiválónak mondhatók.
A Győri Ipari Park 191 hektáros területén 13 ország vállalatai telepedtek le. Az autó- és gépipar mellett képviselteti magát többek között a textilipar, elektronikai ipar, műanyagipar... és még sorolhatnánk sokáig.
Az Audi Hungaria Motor Kft. az egyik legnagyobb külföldi beruházás Magyarországon. A Workania állásportál aktuális győri állásai között igen jelentős számban szerepelnek az Audi állásajánlatai. A Győr-Moson-Sopron megyei állásajánlatok (202) közül 69 az Audi cégé. Gépészmérnököket, karosszérialakatost, beszerzőt csakúgy keresnek, mint közgazdászt és pénzügyi szakembert.
Valószínűleg elsősorban az ipari létesítmények nagy számának köszönhető, hogy Győrben viszonylag alacsony a szakképzetlen munkanélküliek aránya is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr55677793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása