jan
12

A statisztikák szerint - a "munkaalapú társadalom" koncepciójával összhangban - a munkanélküliség hazánkban folyamatosan mérséklődik. Az Eurostat októberi adatai például azt mutatják, hogy az elmúlt évben az EU tagállamok közül Magyarországon csökkent legkifejezettebben a munkanélküliségi ráta. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy élen járunk a foglalkoztatottságban.)

Munkanélküliségi ráta 2014. október

Tolna megye munkaerő-piaci helyzete

Szekszárdi borospinceA Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint 2014. októberében 10 174 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében. 2 269 fővel kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.
A legtöbben Szekszárd körzetében kerestek állást (2 261 fő). Munkaerő-piaci szempontból ugyanekkor ez a terület a megyén belül viszonylag kedvező helyzetben van, csakúgy, mint Bonyhád és Paks körzete. Míg az előbbi területeken a gazdaságilag aktív népesség 8,9 - 9,4 százaléka nyilvántartott álláskereső, addig Dombóvár körzetében ez az érték 16,0 százalék, Tamási körzetében pedig 13,6 százalék. A Workania állásportál Tolna megyei állásajánlatainak harmada Szekszárdra keres munkaerőt.
Az adott hónap folyamán bejelentett üres álláshelyek száma Tolna megyében 1 335 fő volt. (Bár ez a 2013. októberi adatokhoz képest 28 százalékos növekedést mutat, az állást keresők számával összevetve mégis csekélynek tűnik.)
Az előző év októberéhez viszonyítva a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek között valamelyest nőtt az alacsonyabban képzettek aránya. 46,9 százalékuk legfeljebb általános iskolát végzett, további 28,1 százalékuk pedig szakmunkás. Érettségivel 21,2, diplomával mindössze 3,8 százalékuk rendelkezik.
A megyében a regisztrált munkanélküliek több mint fele (58,5%) nem részesült ellátásban 2014. októberében.

Az álláskeresők lehetőségei Szekszárdon

Murexin SzekszárdA 2014. október 20-i zárónapon Tolna megye közel 34 ezres lakosú székhelyén 1 060 álláskereső szerepelt a munkaügyi központ nyilvántartásában. A regisztrált munkanélküliek mintegy negyede keresett ekkor már egy évnél hosszabb ideje állást.
A szekszárdi borvidéken, melynek Szekszárd a központja, már a 3.században is szőlőt termesztettek. Bár a 19-20. században erősen lecsökkent a termőterületek nagysága, még mindig jelentős szerepet tölt be a város gazdaságában a szőlőtermesztés, borászkodás.  Jól szemlélteti ezt, hogy mintegy 4 500 borospincével büszkélkedhet a város. Nagyüzemek dolgozóinak, családi vállalkozásoknak adnak munkát a szőlőtőkék.
Természetesen - amint azt a workania.hu szekszárdi álláshirdetései is mutatják - az élelmiszeripar mellett más területeken is szükség van munkaerőre. Bár késve és lassabban, de a többi iparág is fejlődésnek indult Szekszárdon.
A BHG Alkatrészgyártó Kft. a Szekszárdi Vasipari Vállalat utódja. 1994 óta önálló a Prettl cégcsoporton belül.
A főleg kábelkorbácsokat gyártó PRETTL Hungária Kft.-t 1996-ban alapították meg Szekszárdon.
A Spinner Hungária Kft. 1998 óta van jelen a városban. Nagyfrekvenciás kábelcsatlakozók elemeinek gyártását, felületkezelését, összeszerelését végzi.
A Szekszárdi Ipari Park első betelepülője az osztrák tulajdonú, polisztirolhab gyártással foglalkozó Austrotherm Kft. volt 2008-ban.
A portermékeket előállító Murexin 35 méter magas gyártótornya Szekszárd látképének új jellegzetessége lett.
A Samsonite Hungária Bőrönd Kft. 2009-ben megindított beruházási programja során egyre több új munkahelyet teremt.
A felsorolt vállalatok csak példaként lettek megemlítve. Egyéb cégeknél, valamint többek között a kereskedelem, az egészségügy és az oktatás területén is érdemes nézelődniük a szekszárdi álláskeresőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr957062711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása