feb
14

Egy ország lakosságának hangulatát jelentősen befolyásolja a foglalkoztatottság növekedése, mely az életkörülmények javulásával is együtt jár. A választások közeledtével élesednek a viták. Vannak, akik szerint csak a számokkal való bűvészkedés eredménye a foglalkoztatottsági adatokban megmutatkozó pozitív irányú változás. Több százezer külföldi munkavállaló beszámításáról beszélnek például, míg a KSH adatai szerint mindössze 98-99 ezer fő dolgozik külföldön.

Külföldi munkavállalók

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzete

A felrobbantott szerencsi cukorgyárAz elmúlt évben az ország egészéhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nőtt a foglalkoztatottság. 2013. III. negyedévében 46%-os volt, ami az előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékos javulást jelent. A lehetőségek adottak hozzá, hogy folytatódjon a munkanélküliség csökkenése. Egyes nyilatkozatok szerint az elkövetkező 7 évben akár 12 ezer új munkahely is létesülhet. Mindezek ellenére a megye továbbra is Magyarország munkaerő-piaci szempontból kifejezetten hátrányos helyzetű térségének számít.
A KSH adatai szerint 2013. december 20-án 47 665 álláskeresőt tartottak nyilván Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Közülük 15 705 fő legalább egy éve nem tudott elhelyezkedni. Az NFSZ adatai szerint 2013. decemberében 7 823 fő lépett be a nyilvántartásba, míg 8 228 fő került ki belőle. Sajnálatos tény, hogy 24 207 regisztrált munkanélküli ebben az időszakban nem kapott ellátást.
Az álláskeresők több mint negyede Miskolc körzetében él. Ugyancsak sokan keresnek munkát Kazincbarcika és Ózd körzetében.

Az álláskeresők esélyei Miskolcon

Az épülő Takata üzemMiskolc Magyarország harmadik legnagyobb városa. Lakóinak száma meghaladja a 160 ezret. 2013. december 20-án 8 841 álláskeresőt tartottak nyilván a városban. Legalább egy éve 3 018 fő keresett munkát közülük.
Az elmúlt év során Miskolcon is csökkent a munkanélküliség. Ehhez nem csak a közfoglalkoztatás bővülése járult hozzá. Emelkedett a nem támogatott munkahelyeken elhelyezkedők száma, valamint a megyén kívül munkát vállalók száma is. Utóbbiak közül többen lakhatási támogatásban részesülnek. Meg kell említenünk azt is, hogy Miskolc népessége az elmúlt években-évtizedekben folyamatosan csökkent. 1980-ban még 207 303 fő élt a városban és agglomerációjában.
A valamikori iparváros termelése igencsak visszaesett a rendszerváltás után. Nagy jelentőségű éppen ezért a feldolgozóipar bővülése. A japán Takata Corporation légzsákgyártó üzemet telepít a városba, ami ezer új munkahelyet jelent.  A Bosch faipari termékek gyártását tervezi a kéziszerszámgyárban. Ezzel 2016. végéig 320 új munkahelyet teremt.
A Workania állásportál aktuális Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állásajánlatai között természetesen ezek a leendő üres álláshelyek még nem szerepelhetnek. Jelenleg elsősorban az állami- és közszférába keresnek munkaerőt. A fentiekből következően a meghirdetett miskolci állások sem az ipar területén találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr755813426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása