sze
11

2015. július 20-án Magyarországon hivatalosan 362 ezren kerestek állást. Ennyien szerepeltek ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Ez az érték 12,6%-kal kisebb, mint az előző év júliusi zárónapi. Akár optimisták is lehetnénk, ha nem szerepelne az is adatok között, hogy a regisztrált álláskeresők 29%-a már akkor is munkát keresett. A nyilvántartott munkanélküliek 50,7%-a semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesült ebben az időszakban. A felajánlott "állások" 58,3%-a pedig lényegében közfoglalkoztatást jelent.

Ellátás nélkül

Nógrád megye munkaerő-piaci helyzete

Közmunka NógrádbanAz északi határ mentén fekvő Nógrád megye Magyarország második legkisebb megyéje. Területe 2 544 km², lakóinak száma pedig mindössze 196 000 fő. A megyére egyaránt jellemző a természetes szaporodás csökkenése és az elvándorlás. A népesség fogyását valamelyest mérsékelheti a megye munkaerő-piaci helyzetének javulása. Az ipari termelés nagyságának mérhető növekedése, valamint az idegenforgalom bővülése ebbe az irányba mutat. A foglalkoztatottsági ráta (50,6%) és a munkanélküliségi ráta (9,8%) 2015. első negyedévi romlása ugyanakkor nem ad okot optimizmusra.
Bár több év viszonylatában észrevehető javulás, úgy tűnik, ebben az időszakban a regisztrált álláskeresők aránya gyorsabb ütemben nőtt, mint a foglalkoztatottak aránya. Az első negyedév végén 33,3%-kal több munkanélkülit tartottak nyilván, mint egy évvel azelőtt.
Nógrád megye munkaerő-piaci helyzetét nehezíti, hogy a települések számottevő többségének 1 000 fő alatti a népessége. A kistérségi központokká vált városokban biztosnak mondható a vállalkozások helyzete, a bejelentett munkaerő igény 2015. első negyedévében mégis elmaradt az előző év azonos időszakához képest. Ami növekedett - ahogyan gyakorlatilag Magyarország egész területén - az a közfoglalkoztatás.

A Workania állásportálon jelenleg szereplő Nógrád megyei állásajánlatok zöme Balassagyarmaton, valamint Salgótarjánban kínál munkalehetőséget.

Az álláskeresők lehetőségei Salgótarjánban

SALGGLASA Nógrád megyei munkaerő-piaci mutatókban észrevehető hosszú távú javulás leginkább Salgótarjánnak köszönhető. Igaz, a workania.hu salgótarjáni álláshirdetéseinek tanúsága szerint az üres állások száma itt is meglehetősen korlátozott.
Bár a megye történelmi székhelye Balassagyarmat, a megyeszékhely, a legnagyobb és legjelentősebb város 1950 óta Salgótarján.
A valaha volt iparvárosban a 70-es években bezárt a szénbánya és a hozzá kapcsolódó üzemek. A 90-es években ezt további ipari üzemek leállása követte: a Síküveggyár bezárt, a BRG elköltözött, az Acélgyárnak csak egyes részei működtek tovább. Az Ipari Park megnyílt ugyan 2000-ben, de 2008-ban bezárt az Üveggyapotgyár is. Az SVG Vegyipari Gépgyár Kft. 2012-ben ment csődbe.
A Salgótarjáni Öblösüveggyár 2009-ben felszámolásra került, azonban 2011-ben új telephelyen Tarján Glass Kft. néven új cég alakult. A kézi üvegipari termékek gyártásával foglalkozó vállalat főként a bezárt gyár szakembergárdáját foglalkoztatja.
Az 1996-ban alapított SALGGLAS Üvegipari Zrt. síküveg továbbfeldolgozását végzi 384 fővel.
A közel 700 embernek munkát adó Wamsler SE a Tűzhelygyár jogutódjaként, a német Wamsler GmbH-val egyesülve jött létre 1992-ben. Az általuk gyártott nem villamos háztartási készülékek elsősorban német, osztrák és holland piacokon kerülnek értékesítésre.
A Salgótarjánban 2001 óta jelenlévő Mitsuba Automotive System of Europe Kft. járművillamossági és elektronikai készülékek gyártásával foglalkozik. A Creditreform adatai szerint jelenleg megközelítőleg 300 főt foglalkoztat.
A bútorgyártásra 260 dolgozót alkalmazó SINIA Kft. 1999-ben alakult.
Az RPM HUNGARIA Elektromotor-gyártó KFT. 2000-ben jött létre. Jelenleg mintegy 100 főnek ad munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr157777284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása