jan
22

2013. decemberében országosan 155 ezerrel kevesebb álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, mint egy évvel korábban. A fenti tényt hozzáértők - és kevésbé hozzáértők - különböző okokkal magyarázzák. Vannak akik a munkahelyeknek a versenyszférában megnövekedett számával, mások a közfoglalkoztatás növekvő mértékével, megint mások az elvándorlással és a nyilvántartásból valamilyen ok miatt eltűnt munkanélküliekkel.

Közfoglalkoztatás

Csongrád megye munkaerő-piaci helyzete

Szegedi állás2013. decemberében Csongrád megye 410 ezer fős lakosságából 14,4 ezren kerestek munkahelyet a KSH adatai szerint. Ez a szám az előző év decemberében nyilvántartott álláskeresők számának megközelítőleg 67 százaléka. 2013. decemberében Csongrád megye kirendeltségein mintegy 5,5 ezer betöltetlen állás várt jelentkezőre.
Valamelyest ront a kedvező képen, hogy az átlagkeresetek emelkedése a megyében továbbra sem tart lépést az országos átlaggal. A bruttó átlagkeresetek lemaradása néhány területen - többek között a pénzügy, információ, kommunikáció területén - igen jelentős.
Csongrád megye nagyfoglalkoztatóinak többsége a feldolgozóiparban található. Emellett főleg az egészségügy, szociális ellátás, a kereskedelem, a vízellátás és a gépjárműjavítás területén alkalmaznak cégek nagyobb számban munkaerőt.
A foglalkoztattak csaknem negyede a feldolgozóiparban, 17 százaléka az oktatás területén, mintegy 10 százaléka pedig a kereskedelemben és a gépjárműjavítás területén dolgozik.
Létszámnövekedés a munkáltatók jelzései alapján legfeljebb a feldolgozóiparban várható.

Az álláskeresők lehetőségei Szegeden

Eladó ipari telepA Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai alapján 2013. december végén Szegeden 1348 bejelentett üres álláshely állt rendelkezésre. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2013. december 20-i adatai szerint ugyanakkor a nyilvántartott szegedi álláskeresők száma 4632 volt. Hat hónapnál rövidebb ideje 58 százalékuk, legalább egy éve 29 százalékuk szerepelt a nyilvántartásban. A regisztrált munkanélküliek mintegy 14 százaléka pályakezdő, 27 százaléka pedig elmúlt 50 éves.
A Workania állásportál aktuális Csongrád megyei állásajánlatainak több mint fele Szegedre keres munkaerőt. A meghirdetett szegedi állások zöme az állami- és közszférában, valamint az oktatás, képzés területén található. Ez is mutatja, hogy Szeged feldolgozóiparának részesedése nem elég jelentős a szolgáltatóiparéhoz képest. Fejlődési lehetőség lenne, hiszen elhagyott ipari területek várnak befektetőre. Ilyen többek közt a Bajai úti téglagyár területe, a Budalakk Festék- és Műgyantagyár telephelye és a DÉMÁSZ telephelye is.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett munkahelyteremtő támogatás Szegeden is igényelhető a feltételeknek megfelelő vállalkozások számára. A beruházások megvalósulása esetén néhány fővel tovább csökkenhet az álláskeresők száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr45772630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása