aug
15

Az NFSZ 2014. június 20-i adatai szerint a Magyarországon nyilvántartott 438,6 ezer álláskereső 25,8 százaléka egy évnél hosszabb ideje nem talált magának munkát. A regisztrált munkanélküliek mindössze 9,0 százaléka részesült ebben az időpontban járadék típusú ellátásban. Álláskeresési vagy nyugdíj előtti munkanélküli segélyt további 3,8 százalékuk kapott. Foglalkoztatást helyettesítő támogatást, illetve rendszeres szociális segélyt a nyilvántartott álláskeresők 31,6 százalékának folyósítottak.

Álláskeresők kiskönyve

Jász-Nagykun-Szolnok megye munkaerő-piaci helyzete

Közmunka SzolnokonAz Észak-Alföld régió e megyéje nincs könnyű helyzetben munkaerő-piaci szempontból. Gazdasági szerkezete ipari-agrár jellegű, emellett a feldolgozó iparágak dominanciája jellemzi. Többek között 12 ipari park, valamint egy ipari zóna és egy vállalkozási övezet nyújt elhelyezkedési lehetőséget. Multinacionális vállalatok is megjelentek, mint például a Jászfényszaru Ipari Parkba betelepült Samsung, a Carrier Jászárokszálláson és a CLAAS Törökszentmiklóson.
2014. júniusi adatok szerint (NFSZ) a megyében több mint 22 ezer álláskeresőt tartanak nyilván. A munkanélküliség 8,17 százalékos. A rendelkezésre álló álláshelyek száma mindössze 8 852, így nem meglepő, hogy a regisztrált munkanélküliek 26,7 százaléka 365 napnál hosszabb ideje keres állást.
2014. júniusában 4 281 új üres álláshelyet jelentettek be. Nem ad okot optimizmusra, hogy ezek közül 3 562 közfoglalkoztatási lehetőséget jelent.
Az ellátásban részesülők aránya valamelyest nőtt az előző időszakhoz képest. Júniusban a regisztrált munkanélküliek 47,0 százaléka kapott támogatást.

A Workania állásportál Jász-Nagykun-Szolnok megyei állásajánlatai többségükben az oktatás, képzés, valamint a kereskedelem területére keresnek munkavállalót. Érdemes mindazonáltal a más területen elhelyezkedni vágyóknak is átböngészni a Workania listáit, hiszen sok egyéb állásajánlat is szerepel bennük. Munkát ajánlanak többek közt folyamatmérnöknek, pénzügyi ügyintézőnek, hegesztőnek és péknek is.

Az álláskeresők esélyei Szolnokon

Korszerű festőüzem SzolnokonSzolnok munkaerő-piaci mutatói némileg kedvezőbbek az országos átlagnál. 2014 júniusában a nyilvántartott álláskeresők száma 3 306 fő volt, ami 6,48 százalékos munkanélküliséget jelent. A tartósan állást keresők aránya 31,5 százalék volt.
A regisztrált munkanélküliek 76,6 százaléka részesült június hónapban valamilyen támogatásban Szolnokon. Ez optimálisabb az országos aránynál (44,5%).
A Szolnoki Ipari Park nagyvállalkozói övezetébe autóipari beszállító, fémmegmunkáló cégek, valamint jármű-, papír-, cellulózgyártó vállalatok, energiaszolgáltatók települtek be. A kisbefektetői és kereskedelmi övezetben ugyancsak sokan találhattak maguknak munkát.
A viszonylagosan kedvező helyzet magyarázatául szolgálhatnak azok a hírek is, melyek új üzemek építéséről-átadásáról szólnak. Megemlíthető ezzel kapcsolatosan az ír tulajdonú McHale Hungária Kft., a GIMA Szolnok Ipari Park Kft., az észak-amerikai központú Eagle Ottawa Hungary Kft., a kínai China BBCA, a Poligon 91 Kft. stb.
A Workania állásportál kínálatában szereplő szolnoki állásajánlatok - az eddig vázoltak ellenére - többnyire nem a gyártás, termelés területére keresnek munkaerőt. Mikrobiológus éppúgy találhat elhelyezkedési lehetőséget, mint mérnökök, tanárok vagy akár diákok.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr326606041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása