jan
30

A KSH adatai szerint 2013. október-decemberben Magyarországon a foglalkoztatottak száma 15 ezerrel meghaladta a 4 milliót. Ez az előző év negyedik negyedévének foglalkoztatottságához képest 2,7 százalékos növekedést jelent. Igaz, 70 ezerrel többen dolgoztak a tavalyi év végén a közfoglalkoztatásban, de 35 ezerrel nőtt a támogatás nélküli munkahelyeken elhelyezkedők száma is.

Közmunka

Baranya megye munkaerő-piaci helyzete

Migráció2013. december 20-i adatok szerint Baranyában a nyilvántartott álláskeresők száma mintegy 18 ezer fő. Az előző év végéhez képest csaknem 11 ezerrel volt kevesebb regisztrált munkanélküli a megyében. Ennek ellenére Baranya munkaerő-piaci szempontból még mindig Dunántúl hátrányos helyzetben lévő területének tekinthető.
Sokat levon a számok pozitív jelentéséből - mivel a téli közmunkaprogram április végén befejeződik -, hogy a közfoglalkoztatottak száma decemberben például 15 ezer fő volt. A közmunkások csak részben elégítenek ki valós munkaerő-piaci igényt. Sokan képzésben vesznek részt, s a kapott tudás nem feltétlenül lesz elegendő elhelyezkedési esélyeik jelentős növekedéséhez.
Baranya megye csökkenő munkanélküliségéhez hozzájárult a migráció is. A helyi beruházások értéke itt is csökkent, ugyanakkor távolabbi területeken működő vállalatok toboroztak-toboroznak a megyében. Ilyen többek közt a győri Audi, valamint a Huawei, mely mintegy másfél ezer dolgozót keres új biatorbágyi központjába.
A Workania állásportál aktuális Baranya megyei állásajánlatainak többsége az oktatás, képzés területéről érkezett. Tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat keresnek főleg.

Az álláskeresők esélyei Pécsen

HauniPécs mintegy 5 ezernyi nyilvántartott álláskeresője jelenleg leginkább a német befektetőkben bízhat. A város legnagyobb foglalkoztatója a német érdekeltségű (Körber Konszern) Hauni Hungária Gépgyártó Kft. A mintegy ezer főt foglalkoztató cég elsősorban dohányipari berendezéseket, alkatrészeket állít elő.
Ugyancsak német kapcsolatokkal rendelkezik az autóalkatrészeket gyártó Honsa Kft., ahol 600 embert foglalkoztatnak.
A főleg forgácsoló szerszámokat, gépalkatrészeket gyártó Matro Kft. 156 főt alkalmaz.
A Kontakt Elektro Kft. speciális elektrotechnikai berendezések tervezésével, gyártásával, szerelésével foglalkozik.
A németországi Otto Kessler cégcsoporthoz tartozó OK Magyar Kesztyű KV állásajánlatai szintén jelen vannak az álláspiacon.
A Workania állásportálon természetesen e városban sem csak feldolgozóipari cégek keresnek munkaerőt. A jelenlegi pécsi állásajánlatok között szerepelnek többek között az egészségügy és az oktatás területén felkínált szabad álláshelyek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr665788338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása