jan
14

A KSH legfrissebb, január 3-án közzétett adatai szerint a munkanélküliségi ráta csökkenése 2013. szeptember-novemberben is folytatódott. Az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékpontos csökkenés (9,3%-ra) ténylegesen 57 ezer fővel kevesebb munkanélkülit és 87 ezerrel több foglalkoztatottat jelent.

Munkanélküliségi ráta

Fejér megye munkaerő-piaci helyzete

ÁllásajánlatokFejér megye gazdasági helyzete országos viszonylatban az átlagosnál jobbnak mondható. Előnyt jelent földrajzi fekvése, a főváros közelsége, a települések viszonylag nagy mérete. Két megyei jogú városa van: Székesfehérvár (100 ezer lakos) és Dunaújváros (49 ezer lakos).
A gazdasági helyzet romlása Fejér megye lakosságának foglalkoztatottságára is hatással volt. A nyilvántartott álláskeresők száma 2011-től kezdődően csökkent ismét. Bár az ipari termelés - leginkább feldolgozóipar - értéke 2013. első felében valamelyest visszaesett, a foglalkoztatottsági ráta 2,4 százalékponttal meghaladta az országos átlagot. 2013. júniusában 3,7 százalékkal kevesebb munkanélkülit (18,8 ezer fő) tartottak nyilván, mint 2012. júniusában. Mór körzetének a legkedvezőbb a munkaerő-piaci helyzete, míg Dunaújváros, Ercsi és Bicske körzetében nőtt az álláskeresők száma.

Az álláskeresők lehetőségei Székesfehérváron

KözfoglalkoztatásNemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2013. novemberében Székesfehérváron 2977 álláskeresőt tartottak nyilván. Közülük 808 fő több mint egy éve nem talált munkát.
A Székesfehérvári körzetben a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2013. második negyedévi munkaerő-gazdálkodási felmérése során a bevont munkáltatók 84,0 százaléka adott értékelhető választ. Fejér megye foglalkoztatottjai felének ez a térség biztosít munkát. A megkérdezett szervezetek 698 főt alkalmaztak közfoglalkoztatásban - többségüket középvállalkozásoknál.
A válaszok alapján létszámnövekedés elsősorban a feldolgozóiparban várható - ezen belül is a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártási ágban, valamint az élelmiszergyártásban. A járműgyártásban, a mezőgazdaságban és a közigazgatásban ugyanakkor jelentős létszámcsökkenés valószínűsíthető. Utóbbi kettőben elsősorban a közalkalmazottak számának csökkenése miatt.
A Workania állásportál aktuális székesfehérvári állásainak többsége az egészségügy területére koncentrálódik. Leginkább orvosokat, szakorvosokat keresnek. A Fejér megyei állások tekintetében valamivel kedvezőbb az eloszlás. Nagyobb számban keresnek munkaerőt többek között az értékesítés, kereskedelem, valamint az oktatás, képzés területére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr755749709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása