jún
7

A magas munkanélküliség és az alacsony fizetések egyik lehetséges "ellenszere", ha az ember külföldre megy dolgozni. Sokan ajánlják ismerőseinek, hogy ne üljenek itthon munka nélkül vagy éppen "éhbérért", induljanak neki a világnak. Egy szakmunkás legalább háromszor annyit keres odakint, de akár szakma és nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni.

kulfoldi_allas.jpg

Nyelvtudás nélkül

kulfoldi-munka.jpgA magasabb fizetés, jobb munkakörülmények és sokak számára a bármilyen munkalehetőség is erősen csábító lehet. A fiatalok harmada tervezi, hogy külföldre megy dolgozni vagy éppen már el is helyezkedett az országhatáron kívül. Vannak, akik nyelvtudás nélkül indultak el. Azt tervezték, hogy majd odakint megtanulják a nyelvet. A probléma az, hogy nyelvtudás nélkül csak olyan munkakörben alkalmaznak valakit - bármilyen magasan képzett vagy jó szakmunkás -, amelyben nincs szükség az adott ország nyelvének ismeretére. Ha az ember nincs rákényszerítve a nyelv tanulására és nincs is lehetősége a gyakorlásra, akkor odakint sem fog menni a tanulás. Mindenképpen ajánlott tehát legalább alapszinten megtanulni vagy a célba vett ország nyelvét vagy legalább valamilyen ott elfogadott nyelvet. Bőségesen megtérül a ráfordított pénz és idő, ráadásul így valóban lesz lehetőség odakint nyelvtudásunk fejlesztésére.

Külföldi állás pénz nélkül

egyesult_kiralysag.jpgBátran kijelenthetjük, hogy pénz nélkül nem fog menni a dolog. Olykor jelennek meg hirdetések, melyek néhány tízezer forintért külföldi állást ígérnek utaztatással, ügyintézéssel, mindennel. Általában igen magas fizetést ígérnek. A gond az ezekkel a hirdetésekkel, hogy általában csalók ajánlatai. Ha interneten vagy bárhol megadott számlaszámra kérnek tőlünk előre utalást "regisztrációs díj", "ügyintézési költség" vagy bármilyen címszó alatt, kezdhetünk gyanakodni.
Egy külföldi állás megszerzéséhez többnyire állásinterjúkra kell menni. Már önmagában ez is sok pénzt vihet el, hiszen egy külföldi út nem kevésbe kerül. Ha kezünkben a szerződés és ki is jutottunk, akkor is messze még az első fizetés. Legalább egy hónapig tudni kell fizetni a szállást, étkezést. Ha konkrét munkalehetőség nélkül indultunk el, a helyzet még rosszabb. Amíg állást keresünk, addig is meg kell tudni élni valamiből. Az Egyesült Királyság például több mint 600.000 munkahelyet kínál, de legalább félmilliónak kell a zsebünkben lennie ahhoz, hogy bátran elindulhassunk megkeresni a számunkra megfelelőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr475349128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása