nov
10

A KSH adatai szerint 2015. III. negyedévében tovább mérséklődött a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma 293 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 3 havi átlaga pedig 6,4%-ra. Az előző év azonos időszakához képest 116 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az "elhelyezkedettek" számottevő része ugyanakkor még mindig csupán a közfoglalkoztatásnak köszönheti munkáját.

Közfoglalkoztatási adatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaerő-piaci helyzete

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területe 5 936,45 km², lakóinak száma 562 357 fő. E három országgal határos, igen szép, de munkaerő-piaci szempontból nehéz helyzetben lévő megye gazdaságáról sokat elmondanak a statisztikai adatok.
2015. II. negyedévében a nyilvántartott álláskeresők száma 37 833 fő volt, ami azt jelenti, hogy 13,0%-os munkanélküliséggel kellett szembenézniük az itt élőknek. Az országos átlag ekkor 6,9% volt. A legkisebb értéket (2,2%) Győr-Moson-Sopron megyében, a 2. legnagyobbat (12,3%) pedig Hajdú-Bihar megyében mérték.
Ugyanebben az időszakban 50,8%-os foglalkoztatottsági arány (218,5 ezer fő) jellemezte a megye helyzetét. Ennél gyengébb foglalkoztatottságot csak Somogy megye produkált (50,5%).
Az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ekkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legalacsonyabb (110 835Ft).
A regisztrált vállalkozások száma a megyében (2015. szeptember 30.) 113 767. Ez a szám, mely Budapest és Pest megye után a harmadik legnagyobb az országban, meglehetősen nagynak tűnik a megye népességéhez képest. A Creditreform információi szerint ugyanekkor mindössze 12 cég foglalkoztat legalább 500 főt. Ezek közül 8 Nyíregyházán működik.

Álláskeresők Szabolcs-Szatmár-Bereg

A Workania állásportál Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei állásajánlatainak zöme szintén Nyíregyházára keres munkavállalókat.

Az álláskeresők lehetőségei Nyíregyházán

LEGO Manufacturing Kft.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének mintegy 115 ezres lakossága a megyén belül valamelyest kedvezőbb helyzetben van munkaerő-piaci szempontból.
Nyíregyházán 2015. szeptember 20-án 4 658 fő keresett munkát az NFSZ adatai szerint - ez a város munkavállalási korú népességének 5,49%-a. Közülük 1 418 fő már több mint egy éve nem talált magának állást. A regisztrált nyíregyházi álláskeresők 33,4%-a részesült ekkor valamilyen ellátásban.

A workania.hu nyíregyházi álláshirdetései elsősorban az állami- és közszférába, valamint az értékesítés, kereskedelem területére keresnek munkaerőt. Érdemes ennek ellenére figyelni a város ipari üzemeire is az elhelyezkedni vágyóknak.
A Nyíregyházi Ipari Parkot (Login Park) 1997-ben hozták létre. A Park elsősorban logisztikai, feldolgozó ipari, high-tech, idegenforgalmi, valamint környezetvédelmi cégek betelepülését várja.
A Start Nonprofit Kft.-t 2006-ban alapította a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesülete. Többek közt ruhák és lakástextíliák varrásával, folyóiratok előállításával, cipőgyártással, háztartási műanyag áruk előállításával foglalkozik. Jelenleg csaknem 1500 főt alkalmaz.
A 2008-ban alapított LEGO Manufacturing Kft. 1775 főnek ad munkát. Az nyíregyházi üzemekben a DUPLO termékcsalád gyártását végzik.
Az elsősorban felsőruházat készítő Pro-Team Nonprofit Kft., melyet 2006-ban alapítottak, 2150 főt alkalmaz. Tevékenységi körébe tartozik még többek között a bútorgyártás, ládaelem gyártás, munkaerő közvetítés is.
Az 1992. óta működő MICHELIN Hungária Kft. gumiabroncsok, gumitömlők gyártásával foglalkozik. Dolgozóinak létszáma 1339 fő.
A 646 főt foglalkoztató NYÍRSÉGVÍZ Zrt. alaptevékenységei a vízszolgáltatás, szennyvízelvezetés- és tisztítás. A cég elődjét 1992-ben alapították a nyíregyházi agglomeráció önkormányzatai.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr508065902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása