dec
10

A KSH adatai azt reprezentálják, hogy 2014. második felében is folytatódott a munkanélküliség csökkenése. A férfiak munkanélküliségi rátája október végén országosan 6,7 százalék, míg a nőké 7,6 százalék volt. Bár közülük még sokan tanulnak, mégis minden ötödik regisztrált álláskereső 25 év alatti.
A fenti adatok biztatóak, ugyanakkor a munkanélküliek fele legalább egy éve nem tudott elhelyezkedni.

Iskolaelhagyás

Vas megye munkaerő-piaci helyzete

Közmunka Vas megyébenFeltehetőleg kedvező földrajzi adottságai, valamint a lakosság viszonylag magas szintű képzettsége is hozzájárulnak Vas megye jónak mondható munkaerő-piaci helyzetéhez. Az országos tendenciához hasonlóan ebben a megyében is folytatódott a munkanélküliség mérséklődése 2014. októberében. A Munkaügyi Központ kirendeltségei összesen 5 458 álláskeresőt tartottak nyilván az elmúlt hónapban. Leginkább Vasvár körzetében szembetűnő a csökkenés, ugyanakkor még mindig itt a legrosszabbak az álláskeresők kilátásai. A munkanélküliségi ráta 7,9 százalék - Szombathely, Kőszeg és Sárvár térségével szemben, ahol mindössze 4 százalék körüli az értéke. Sokat elárul önmagában az is, hogy a munkavállaló korú népesség csaknem fele alacsonyan képzett ebben a térségben.
A közfoglalkoztatás továbbra is jelentős szerepet tölt be a munkanélküliség mérséklődésében. Valamelyest látszólagosnak tekinthető a megye munkaerő-piaci helyzetének ilyen arányú javulása. Azért csak "valamelyest", hiszen az elmúlt időszakban elég sokan helyezkedtek el az elsődleges munkaerő-piacon. Nőtt az alkalmazottak száma a költségvetési intézményekben valamint a versenyszférában is.
Vas megye gazdaságának főként az ipar, ezen belül is a feldolgozóipar a meghatározója, a foglalkoztatottak többsége ugyanakkor a szolgáltatásban helyezkedik el. Jól szemlélteti ezt az is, hogy a Workania állásportál Vas megyei üres álláshelyeinek mindössze negyedrésze található a gyártás, termelés területén.

Álláskeresői esélyek Szombathelyen

LuK SavariaSzombathely Vas megyén belül is kiemelkedően jó helyzetben van munkaerő-piaci szempontból, hiszen a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatti. Az utóbbi 4 év során 2 000-nél több új munkahelyet alakítottak ki a városban.
Gazdaságának fontos elemei az autógyártás és az elektronikai ipar. A Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg autóipari centrum kialakítása kormányzatilag kiemelt projekt. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ gép- és járműipari, valamint elektronikai cégek betelepedését, sikeres működését hivatott elősegíteni. A projekt sikere esetén 2020-ra a régió járműipari szakosodása és mintegy 20 ezer ember foglalkoztatása várható.
Az angliai központú Delphi Hungary Kft. 1991 óta működik Szombathelyen. A többek közt elektronikai alkatrészeket, berendezéseket, kapcsolókat gyártó cég mintegy 1 600 munkavállalót alkalmaz.
A főleg fojtótekercseket, zavarszűrőket előállító EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. a japán székhelyű TDK csoport tagja. Dolgozóinak száma 1 750 fő.
A német anyavállalatú BPW-Hungária Kft. főleg gépjármű-utánfutókhoz gyárt futóműveket, futómű-rendszereket. Jelenleg több mint 1300 főt foglalkoztat.
A Jabil Circuit Magyarország Kft. elsősorban elektronikai eszközök tervezését, gyártását, szervizelését végzi. Az új  8 600 négyzetméteres szombathelyi üzemcsarnok átadásával a vállalat munkaerő szükséglete 2013-ban 450 fővel növekedett. A Jabil Aftermarket Services-t 2014-ben felvásárolta az iQor Global Services Hungary Kft. Az amerikai tulajdonú vállalat dolgozóinak száma jelenleg 1 000 fölötti.
A LuK konszern székhelye Németországban található. A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. mintegy 2 400 főt foglalkoztat, s további 600 fő alkalmazását tervezi a következő két évben.
A város gazdaságában fontos szerepet tölt be a lassan terjeszkedő Claudius Ipari Park. Területén az ipari ágazatok mellett számos szolgáltatás és kereskedelmi vállalkozás is képviselteti magát.
A fentieknek megfelelően jó eséllyel találhatnak maguknak munkát a szombathelyi álláskeresők - többek között a Workania állásportál szombathelyi állásajánlatai között is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr776938615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása