máj
2

Még másfél hónap és vége a tanévnek. Sokan már most is dolgozni szeretnének a diákok közül. A nyári szünet elején is el lehet kezdeni keresgélni, de ha jobb diákmunkát szeretnél, nem érdemes nyárig várnod. Szinte mindig találhatsz álláshirdetéseket, melyekben diákmunkára keresnek jelentkezőt. Az iskolaszövetkezeteket ennek ellenére nem érdemes kikerülni.

diakmunka04.jpg

Ki vállalhat diákmunkát?

diakmunka01.jpgHa elmúltál 16 éves, már nyugodtan kereshetsz magadnak diákmunkát. Ha még csak 15 múltál, akkor is alkalmazhatnak a nyári szünetben, de csak a gondviselőd engedélyével. Tanév közben, vagy ha ennél is fiatalabb vagy, akkor csak bizonyos területeken és csak a gyámhivatal engedélyével vállalhatsz munkát. Ekkor kulturális, művészeti, sport vagy hirdetés jellegű munkát végezhetsz. 18 éves korodig fiatal munkavállalónak számítasz. Ez többek közt azt jelenti, hogy napi 8 óránál nem dolgozhatsz többet és éjszakai műszakba sem oszthatnak be. Ha 4 és fél óránál több a napi munkaidőd, akkor legalább félórás munkaközi szünetet kell kapnod. Ha 6 óránál több, akkor legalább 45 percet pihenhetsz közben.

Mire van szükség a munkavállaláshoz?

diakmunka03.jpgMivel a diákmunka is adóköteles jövedelem, fontos, hogy legyen adóazonosító jeled. Ezt az adókártyádon találod, melyet a NAV-tól igényelhetsz.
Személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ kártyát biztosan kérni fognak, de emellett be kell szerezned egy iskolalátogatási igazolást is. Szükséged lesz egy bakszámlára, ahová a fizetésedet utalhatják.
Ezeken kívül érdemes keresned egy iskolaszövetkezet, amelyen keresztül munkát vállalsz majd.

Miért iskolaszövetkezeten keresztül?

diakmunka02.jpgA diákmunkák nagy részét 5-600 forintos órabérrel hirdetik meg. Ez bruttó órabér, ami azt jelenti, hogy ebből még adót és különböző járulékokat vonnak le. Ha közvetlenül a munkáltatóval kötött szerződéssel, "rendes munkaviszonyban" helyezkedsz el nyárra, annak több hátránya is van. Egyrészt több a levont járulék, másrészt ez biztosítási jogviszonynak számít. Ha ez az idő összességében több lesz 180 napnál, mire végzel, a leendő munkáltatód nagy valószínűséggel kevesebb támogatást fog utánad kapni. Nehezebb lesz pályakezdőként munkát találnod.
Ha megbízási szerződéssel alkalmaz a munkáltatód, az már valamivel kedvezőbb számodra, de a legjobb, ha iskolaszövetkezeten keresztül vállalsz munkát. Ekkor ugyanis a fizetésedből csak az adót vonják le, nem kell járulékokat fizetned. Ez azt jelenti, hogy havi 10-15 ezer forinttal többet kaphatsz kézhez fizetéskor.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr175250018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása