ápr
18

A világ egyre több országában adnak lehetőséget a munkáltatók anonim pályázat beadására. Nem befolyásolhatja ilyenkor a jelentkezők közötti választást sem az ismeretség, sem a bőrszín, sem az életkor vagy más egyéb tényező, kizárólag a szakmai alkalmasság. Nálunk egyelőre még csak annyit tehet a jelentkező, hogy önéletrajzában nem beszél személyes dolgokról.

allasinterju03.jpg

Diszkrimináció az állásinterjúkon

allasinterju02.jpgAz állásinterjúkon sajnos gyakran elhangzanak olyan kérdések, amelyek sértik a pályázó személyiségi jogait és lehetőséget adnak a negatív diszkriminációraEgy állásinterjún elhangzó tiltott kérdés önmagában még nem minősül diszkriminációnak. Amennyiben valószínűsíthető, hogy "a munkáltatónak nem tetsző válasz" miatt nem vették fel - vagy a többieknél rosszabb feltételekkel vették fel - a jelentkezőt, érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni.

Tiltott témák

Család

Különösen a nőknek tesznek fel előszeretettel családra vonatkozó kérdéseket. Van-e gyermeke? Tervez-e mostanában (újabb) gyermeket? Ki vigyáz a gyerekekre, amíg dolgozik? Jó ha tudja a pályázó, hogy nem köteles ezekre a kérdésekre válaszolni. Megpróbálhat kitérni a válaszadás alól visszakérdezve, hogy miért fontos ez vagy válaszolhat röviden, őszintén, ha jónak látja.

Vallás

Csak igen ritka esetekben jogos a leendő munkáltató ezzel kapcsolatos kérdése. Ha például egy hitoktatói állásról van szó, akkor természetes a jelentkező hitére irányuló érdeklődés.

Politikai elkötelezettség

A munkáltatónak semmi köze ahhoz, kikkel szimpatizál a jelentkező, kikkel nem. Politikai, szakszervezeti vagy egyéb szervezethez való tartozás alapján nem érhet hátrányos megkülönböztetés senkit.

Faji, nemzetiségi hovatartozás

Ez is tabutéma. Ha felmerül a gyanúja, hogy a munkáltató ilyen témában feltett kérdésre adott válasz miatt részesített előnyben másik jelentkezőt, fel lehet jelenteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

Egészségi állapot

Bizonyos esetekben érthető a munkáltató érdeklődése. Nehéz fizikai munka esetében például valóban számíthat a jelentkező egészségi állapota, amennyiben az befolyásolja a munkavégzést. Veszélyes munkakörökben nem dolgozhat az, aki epilepsziás vagy betegsége miatt várható esetleges rosszulléte. Az esetek többségében azonban a pályázó krónikus betegségének nincs köze az adott munkakörre való alkalmasságához.

Nemi irányultság

Tilos rákérdezni. Nem a munkáltatóra tartozik és nem is befolyásolja a pályázó teljesítményét.

Vagyoni helyzet

Ez sem tartozik a munkáltatóra. Nem köteles a pályázó válaszolni ez irányú kérdésekre.

allasinterju01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr365231178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.04.18. 20:16:32

Az a gond, hogy ezeket a kérdéseket nem lehet jól megválaszolni. Ugyanakkor hiába tilos megkérdezni, bizony néha szükség van a válaszra, jól felfogott érdekből. Ami a jelöltnek is lehet érdeke.

Család: hiába minden, ha nem tetszik a jelölt családi állapota a leendő munkáltatónak, mindegy, válaszol-e vagy sem, nem veszik fel.

Vallás, politika lehet konfliktusforrás a munkahelyen, nem rosszindulatból kérdeznek rá, hanem azért, hogy ne legyen esély konfliktusra. És pl. egy kormányzati beszállító cég, akinek az alkalmazottaira C típusú nemzetbiztonsági vizsgálat is kellhet (lehet ez egy egyszerű adminisztrátori munka is), melléfoghat egy radikálisan ellenzéki nézeteket valló alkalmazottal üzletileg is. A vagyoni helyzet vizsgálata meg pont része a vizsgálatnak.
Egészségügyi állapotért az üzemorvos a felelős, ha vki nem alkalmas, azt ő állapíthatja meg, más nem, tehát semmi értelme megkérdezni.
Faji hovatartozás, szexuális beállítottság ugyancsak konfliktusforrás...

Viszont majdnem az összes problémát megoldaná, ha sokkal toleránsabb lenne a társadalom a más nézeteket, szokásokat mutató emberekkel. De a mi társadalmunk nem ebbe az irányba tart :(

Lajosforras 2013.04.18. 20:27:14

az anonim önéletrajz egy faszság úgy,ahogy van. nem érdeke a munkavállalónak sem,hogy a felvétele után derüljenek ki olyan dolgok,amik miatt aztán 2 hét múlva ki kell rúgni.
a toleranciáról meg annyit, hogy mindenkinek joga van előítéletesnek is lennie. amúgy meg egy plasztikai sebészet recepciósának ne legyen pl. egy bazi, szőrős anyajegy az arcán. a faji,esetenként a vallási hovatartozás is kiderül az interjún,ezt megint felesleges kör tiltani. hülyeség ez úgy,ahogy van.

Loona 2013.04.18. 20:27:20

Na oké, de mit mondjon az ember, ha azzal nyitnak, hogy: "Van párja?" "Van gyereke?" "Mikor szeretne?" Ha közlöm, hogy ezekre nem vagyok köteles válaszolni, tuti buktam a melót... Persze értem, hogy nem akarnak olyat felvenni, akinek be se melegszik a segge és már hozza is a papírt, hogy veszélyeztetett terhes és viszlát 4 év múlva. Azt is értem, hogy kellemetlen amikor a gyerek miatt valaki sokat van "betegácsin". (Van kolléga, aki sportot űz ebből, még nem volt olyan, hogy 3 hétnél többet dolgozott volna egy huzamban...Oké, két gyerek van, de ha komolyan ennyit betegek, akkor ott valami nagy gáz van.)
Szóval mégis, mit lehet válaszolni arra, hogy mikor akarok gyereket? Mert megkérdezik, akkor is ha tilos! Mert az utolsó munkakeresésemnél még hihető volt, hogy 5 év múlva, de most már ezt senki nem hinné el...

orangutan 2013.04.18. 20:45:23

Mondd, hogy már régóta szeretnél, de egészségügyi okok miatt nem lehet. Ha mégis összejön, hát sorry, az orvostudomány sem tévedhetetlen.

Tea IWO 2013.04.18. 20:46:43

Évekig tapasztaltam, hogy milyen az, amikor nincs gyerekem és közel lakom: lehet tolerálni megállás nélkül, hogy akinek gyereke van, annak betegség/halál/versmondó verseny/akármi közbejön és hát természetesen tekintettel kell lenni rá, mert őneki a gyereke az neki szent. Ami miatt karácsonykor is hazahúzhat korábban, hiszen a gyerek az szent. Ja.
Meg a vidéki, a másik kedvencem, akinél tekintettel kell lenni arra, hogy több, mint egy órát vonatozik, szegény.

Én meg érjek be gyorsan és dolgozzak többet, mint a gyerekes vidéki, hiszen közel is lakom és gyerekem sincs.

Igenis kérdezzenek csak rá ezekre. És aki hazudik, dobják ki az interjúról, de úgy, hogy a lába se érje a földet.
Bocs....

És akkor még nem beszéltünk a nikotinfüggő mókatársakról, akik óránként tíz percet buliznak, amit persze ugyanúgy nem etikus megkérdezni előtte, de munkáltatóként eszedbe se juthat, hogy nem engeded ki a függőt szívni, mert aztán jön az ombuccman.
A nemdohányzó munkatársak meg időnként így is nyelik a füstöt, mert félig vagy sehogy nem tartják be a szabályokat a dohányosok? Hát az kit érdekel?
Élelmiszerboltba, étterembe fölveszik a dohányost, aki rám, mint vevőre néz csúnyán, ha pl miattam kell bemennie a cigizésből a boltba, ahol a munkája van, vagyis lenne...miközben bűzlik is, hogy meg lehet halni mellette a szagtól...
Ja, hogy a vevők meg a többi munkatárs nem számít, hát igen.
Ez egy ilyen ország. Itt az számít, hogy a bűnözőnek legyenek jogai, az ő arca legyen kitakarva, az enyémet pl tanúként láthatja bárki és a lakcímemet is hallhatja bárki, okos-ügyes jogás meg rendőr megoldja ám. Ez egy olyan ország, ahol tekintettel kell lenni arra, hogy ha valaki csencselt, üzletelt (devizahiteles pénzügyi játékai vannak, hitelt vesz föl saját örömére), de ha nem jött be a számítása, akkor majd kisegíti az állam. De mindenképpen sajnálni kell.

Hát, ez van.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.18. 20:48:43

Mi a véleményetek arról, ha irodai (nem titkárnői) állást hirdetnek úgy, hogy kimondottan nőket keresnek?
Az ellenkezője ugye egyértelműen felháborodást váltana ki a hölgyek körében, teljes joggal.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.04.18. 21:22:09

@Loona: A legegyszerűbb válasz, hogy nem tudod, mikor akarsz gyereket. Ezzel nehéz vitatkozni, és egyébként mindenki azt gondol, amit akar, tehát gyakorlatilag mindegy. Más kommentelő javasolta, hogy válaszold, hogy eü. okok miatt nem lehet, de ez rossz válasz. Mert akkor meg arra asszociálnak, hogy úgyis mindent megtesz, és a lombikkezelés miatt lesz sokat távol...

Az ideális válasz az lenne, hogy felállsz és otthagyod. Ez az, amit sajnos kevesen tesznek meg, lehetőségek híján.

TH 2013.04.18. 21:23:20

@Tea IWO: Normális helyen az számít, hogy a rád bízott munkát elvégzed-e. hogy a gyerekért elugrasz-e, mikor mennyit utazol stb., az rohadtul nem érdekes, ha nem a teljesítményed rovására megy...a baj akkor van, ha a munkahelyen bent töltött órák száma számít, nem az elvégzett munka és annak minősége...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.04.18. 21:26:25

@álfirkász: Egyenlő Bánásmód Hatóságnak nem tetszene. Objektíven szemlélve valószínű, hogy 20 nő mellé egy 21. jobb választás, mint egy pasi. Az ilyen hirdetésekben legalább az a jó, hogy a férfi jelentkezőket nem futtatják fölöslegesen.

smartdrive 2013.04.18. 21:32:30

de ugye a bőrszínre azért rá lehet kérdezni?

igazi hős 2013.04.18. 21:33:14

20+ ledolgozott évvel és egy HR-es feleséggel, nem nehéz ezekre mosolygós kitérő választ adni, de pályakezdőként elég kemény dió. Emlékszem, első főnököm (állami cég, kevéssel a rendszerváltás után) megkérdezte: "Párttag vagy?" Mondtam, hogy nem, erre: "Most már ne is legyél." Akkoriban ez viccesnek tűnt (és egyébként is szartam a politikára), ma már elég rosszul vennék egy ilyen párbeszédet.

Alikam 2013.04.18. 21:35:24

Ja, elméletben sok mindent nem lehet, csak hát éppen ha visszaválaszolsz egy interjún, hogy mi közöd hozzá, akkor kb. el is küldenek a halál f@szára és az már jogos lesz...

a rettegett drótos 2013.04.18. 21:37:54

@TH: baj akkor van, ha egy pusztán teljesítményorientált munkahelyen a közvetlen felettesed kezdik el fingatni, mert akkor onnantól napi 8+ órában kell kidolgoznod a beled.

smartdrive 2013.04.18. 21:37:56

@Alikam: maga a megközelítés is egy agyrém

hát nyilván akkor fognak felvenni, ha szimpatikus vagy (te is ezt tennéd). hogy ezt a döntést mi alapján hozzák meg, az az ő bajuk, az ő bőrükre megy a játék. elutasíthatnának élből is, és ahhoz sem lenne semmi közöd

smartdrive 2013.04.18. 21:41:52

valahol kurva vicces, hogy elvileg majd azért járunk be a munkahelyünkre, hogy együttműködjünk "vele", de úgy akarunk eljutni oda, hogy egy csomó, szerintük releváns információt megpróbálunk elzárni előlük

Leone_510 2013.04.18. 21:42:42

Egy kérdés hátha valaki tudja, rögzíthető az állásinterjú mobiltelefonnal vagy más eszközzel úgy, hogy nem kötöm a másik fél orrára? Nyilván utólag sok mindent bizonyíthat ha kellene. Úgy tudom, ha nem jól javítsatok ki, bármilyen beszélgetés nem rögzíthető, de konkrét ügyben lehet titokban felvételt készíteni, de ebben az esetben nincs pl. jogi vita, hogy meglegyen az ok. Szóval nem tudom.
Akár cég akár leendő munkavállaló szempontjából kérdezem.

okyo 2013.04.18. 21:42:55

@Tea IWO:
Nem igaz hogy ekkora lúzer vagy, hogy nem tudtál valami kifogást találni, amiért neked is előbb le kellett lépned.
És amúgy egy normális munkahelyen, normális emberek igen is tiszteletben tartják egymás igényeit, preferenciáit.

Alikam 2013.04.18. 21:44:30

"Tilos rákérdezni. Nem a munkáltatóra tartozik és nem is befolyásolja a pályázó teljesítményét."

Ez is egy f@szság. Hogyne befolyásolná. Egy homoszexuális jelenléte aggasztó lehet egy heteroszexuális közösségben ami kihat a munkára, munkamorálra.

Üljél be te kedves kérdező olyan azonos neműek közé akik a saját nemükhöz vonzódnak és dolgozz le pár napot ilyen közegben. Sok sikert.

"Faji, nemzetiségi hovatartozás"

Egyenlő bánásmód, az, majd akkor lesz egyenlő ha egyenlő részben osztódik a társadalmi felelősségvállalás és jogkövetés is.

butatót 2013.04.18. 21:44:35

"Nemi irányultság
Tilos rákérdezni. Nem a munkáltatóra tartozik és nem is befolyásolja a pályázó teljesítményét."

Ez egyáltalán nem biztos. Én egyszer felvettem egy srácot, aki jó munkaerő volt, de sajnos sütött róla a másság. 4 másik férfival volt egy irodában, azok szabályosan fellázadtak és a munkaidő nagy rész intenzív buzizással telt, a teljesítmény nullára csökkent. A srácot egy hónap után el kellett küldenem.

butatót 2013.04.18. 21:45:44

@Alikam:
Megelőztél, de ezek szerint nem ismeretlen a probléma.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.18. 21:48:39

@jobangel: én is ezt hittem, ezért megkérdeztem tőlük. A válasz: ha jelentkeztem és emiatt hátrány ért, akkor panaszt tehetek náluk.
Értsd: amíg csak a hirdetésben szerepel, és valakit nem ér konkrét hátrány miatta, addig nem foglalkoznak vele.

butatót 2013.04.18. 21:50:39

"Faji, nemzetiségi hovatartozás"

Lehet, hogy tilos és csúnya diszkriminálni, de sok esetben egyszerűen muszáj. Mondjuk egy callcenterben nem gond cigányt alkalmazni. Üzletkötőként viszont öngyilkosság, mert a potenciális ügyfelek nem állnak szóba vele, és ez nem a munkaadó hibája. Egyébként egy callcenterben is lehet gond, mert ott meg a munkatársak fújhatnak rá és ha neadjisten bármi eltűnik, máris robban a bomba (és ez sem a munkaadó hibája).

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.18. 21:51:17

@Alikam: mondd, ha nem kérdeznek rá, nem foglalkoznak vele, akkor honnan fogod megtudni, hány homokossal dolgozol együtt? Bocs, de téged olvasva úgy érzem, egy homokos elutasította a közeledésedet, ezért gyűlölöd valamennyit és ebből ered ez a sok marhaság, amit itt összehordtál.
Vagy úgy képzeled, hogy a homokos az női ruhában jár, festi magát és ráugrik minden azonos neműre? :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.18. 21:51:59

@butatót: kár, hogy a legtöbb cigányról manapság meg nem mondod a külseje alapján, hogy cigány. :)

butatót 2013.04.18. 21:52:55

@álfirkász:
Valamennyi idő után mindig kiderül, van ahol gond, lásd @butatót, van, ahol nem.

smartdrive 2013.04.18. 21:53:12

"maga ugye néger?"

na ilyet nem szabad kérdezni

Alikam 2013.04.18. 21:53:19

@butatót: nem tudom ki a írta ezt a blogot, de hogy gőze sincs a való életről az is hót ziher...

Innen is üdvözlöm a pécsi polgármester apukát. Ezért védjétek a cigányokat, hogy utána a lányaitokat verjék szét.

Leone_510 2013.04.18. 21:53:34

nagyon nem mindegy , hogy mekkora cégről beszélünk mert egy kis fős cég esetében, (legyen 10 fő alatti) nagyon is fontosak a fenti kérdések, míg egy multinál szinte totál önálló munkát végző emberke esetén (pl. árufeltöltő) szerintem tökmindegy

butatót 2013.04.18. 21:54:04

@álfirkász:
Engem őszintén nem is érdekel, de egy cégnek általában gond (pont a mások - ügyfelek, munkatársak - előítéletei miatt)

Alikam 2013.04.18. 21:57:07

@álfirkász: Hát még egy buzinál sem próbálkoztam be, fordítva már volt, lehet innen ered, tény, nem szeretnék homokossal egy légtérben dolgozni.

butatót 2013.04.18. 21:57:11

@post:
"Jó ha tudja a pályázó, hogy nem köteles ezekre a kérdésekre válaszolni."

Ja. Csak ha nem válaszol, nyilvánvaló, hogy valamit takargat és onnantól harangoztak.

Leone_510 2013.04.18. 21:58:07

másrészt nem tudom, hogy észrevettétek-e , lehet csak az én tévképzetem de 50-ből 1 csinos lányt látok az élelmiszer multik pénztárában , mintha kifejezettem a jelentéktelen , mondhatni csúnya lányokat keresnék ( tudom előítéletes vagyok :) )

01234567 2013.04.18. 21:59:04

Ez a rendszer megtanít hazudni, gerinctelenné és jellemtelenné tesz. Egy beteg aljas szisztéma, amely csak rugdossa a nyomorgókat.

butatót 2013.04.18. 21:59:20

@Leone_510:
Mert ott keményen kell dolgozni (legyek én is előítéletes) :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.04.18. 21:59:45

Szerintem meg kell nézni a faszát, hogy metélt-e, aztán bele kell nézni a valagába, elkérni a jelentkezőtől a facebook jelszóját, meg az íméljelszóját, plusz a lakáskulcsát, elmenni hozzá, hogy ki van-e takarítva, élére vannak-e hatogatva a ruhák, és hogy nem tett-e piros póló tetejére zöldet.

Ezek nélkül öngyilkosság felvenni a leendő munkavállalót, hiszen, ha ezekre az apróságokra sem képes, akkor nem lehet elvárni a cég iránti lojalitás sem!

butatót 2013.04.18. 22:02:33

@01234567:
Van benne valami. Én még éltem meg olyat, hogy az összes fiatal nőnek felmondást kellett beadnia, amikor munkába lépett (persze dátum nélkül) és ha véletlenül teherbe estek, a főnök csak előkapta és rágépelte a dátumot.

fda 2013.04.18. 22:02:50

Aki ezt a sok okosságot írta, az nem különböztet meg két pályázót?

- Titkárnői állásra mindegy neki, hogy egy fiatal csinos nőt, vagy egy középkorú nem idén barnult férfit választ?

- Ha lehet választani, tuti nem a homokosat választanám edzőnek a konditermembe, vagy a szívbeteget kidobólegénynek.

Nem szép dolog a válogatás, de miért nincs ehhez joga a munkáltatónak.

butatót 2013.04.18. 22:04:43

@kolbászoszsömle:
A facebook jelszó felesleges, egy csomó ember rak ki minden szart magáról aztán csodálkozik, hogy sehova nem hívják interjúra.

butatót 2013.04.18. 22:08:21

@fda:
Nehéz dolgok ezek. Már nem emlékszem, hogy melyik légitársaság ellen nyert pert egy enyhén szólva teltkarcsú nő, mert nem vették fel stewardessnek. A későbbiekben ezt úgy fékezték ki, hogy aki nem fér át a gépen a legszűkebb helyen (ami lehet, hogy a csomagtérben volt, vagy ki tudja) az biztonsági szempontból nem lehet utaskísérő :D

nyisziati 2013.04.18. 22:17:32

@Tea IWO: "Én meg érjek be gyorsan és dolgozzak többet, mint a gyerekes vidéki, hiszen közel is lakom és gyerekem sincs."

Számomra mindig teljesen természetes volt, hogy a főnök (kétgyerekes családanya) azokat részesíti előnyben, akiknek van gyereke. Vagy messziről jár be. Ennyi segítség kitelik tőlem, akire egyik se vonatkozik.

Létezik olyan kategória, hogy "tolerálható szociális helyzet". Nemcsak kigrammozott igazságosság van.

01234567 2013.04.18. 22:24:40

@butatót: Ez sem rossz.
Az utóbbi időben elég sok állásinterjún megfordultam. :) A NEKEM feltett kérdésekből néhány:
Fontos önnek a családja?, Régóta munkanélküli, miből él? :), Más helyre is adott be életrajzot rajtunk kívül?, Ha kap egy jobb ajánlatot mit tesz?,Hogyan reagál, ha aznap tudja meg, túlóráznia kell?, Van hobbyja?, Miért akarja ezt a munkát?, Mennyire fontos önnek, hogy megkapja ezt a munkát?..stb.. amatőr, nevetséges, undorító és lélekromboló. A legnagyobb hibát pedig akkor követed el, ha meg akarsz felelni, akkor felőröl, elveszted önmagad. Mert az nem lehetsz semmiképp.

nyisziati 2013.04.18. 22:25:55

@smartdrive: " valahol kurva vicces, hogy elvileg majd azért járunk be a munkahelyünkre, hogy együttműködjünk "vele", de úgy akarunk eljutni oda, hogy egy csomó, szerintük releváns információt megpróbálunk elzárni előlük"

Én meg kábé azt tapasztaltam, hogy azért vesznek föl, hogy olyan munkákat végezz, amit a főnököd se nem akar, se nem tud (~90%-ban) elvégezni.

És a többségét se a hobbim, se a politikai/vallási stb. véleményem nem érdekelte, csak az, hogy 3 héten keresztül egyetlen (!) pihenőnapot leszámítva szinte folyamatosan dolgozzak (napi 10-12 órát értve ezalatt).

"Együttműködés..."
Vicc.

01234567 2013.04.18. 22:30:47

Nem véletlen, a mai világban a pszichopaták rendkívül jól érvényesülnek, pszichopata tulajdonságokat neveznek meg sokszor az érvényesülés zálogának a HR-es blogok is.

01234567 2013.04.18. 22:34:20

@nyisziati: Azt hiszem ez a blog is szólhatna már arról egyszer mi lett nálunk a 3X8-al, és a szabad szombattal, vasárnappal.

Anyám Borogass (törölt) 2013.04.18. 23:12:06

Az állásinterjú az utolsó hely, ahol még két egyenlő félként tárgyal a leendő munkavállaló és a munkáltató.
.
.
.
Elvileg.
Én mondjuk szoktam alkalmazni a fenti elvet a gyakorlatban is. Mivel sok interjúztató a megalázkodáshoz, szolgalelkűséghez van hozzászokva a másik oldalról, meglepő reakciókat szokott kiváltani bennük.
Különben meg úgyis mindegy, miket válaszol az ember a kényelmetlen/pofátlan kérdésekre, szimpátia alapú állásinterjún (értsd: nem kell szakmai tudás, nem érdekli őket a szakmai tudás, már átmentél a szakmai teszten, stb.) legkésőbb az első 3 perc alatt eldől, hogy van-e esélyed, a többi már csak az udvariassági körök megtétele, násztánc eljárása, ilyesmi.

Martian (törölt) 2013.04.18. 23:33:22

Végső soron azt kamuzik össze az ember ilyen kérdésekre, amit jónak lát... ha egyébként kell a munka. Ha felvesznek, akkor már házon belül vagy.

bigthereal 2013.04.19. 00:49:13

remek, hiánypótló poszt

magától senki nem tudná ezeket...

lüke 2013.04.19. 05:42:03

hmm
még a pártállást is tudni akarják!
a Lajta túloldalán bár senki soha nem kérdezi-de tudják- mégis elönyben részesítik a párttagokat bizonyos önkormányzatok

lüke 2013.04.19. 05:45:08

@butatót:
györi Audi is alkalmazza ezt, csak
38-s business kosztümös nyer bebocsátást

jog-ász 2013.04.19. 06:51:54

szanaszét kamuzhatja magát az ember, ha jól teljesít és nem pofázik a munkahelyén a végén senkit nem fognak ezek a marhaságok érdekelni.
a munkáltatónak meg azért ne sirjon a szája mert ott a jó hosszú próbaidő ahol mindenk következmény nélkül kirughatja az embert. a próbaidőt pont arra találták ki hogy ha kamuzok és van jelentősége és kiderül(magyarul nem tetszik a pofám) akkor elküldhessenek indokolás nélkül.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.19. 07:19:45

A világ egyre több országában az álláspályázat beadásánál feltesznek egy rakás kérdést, ami a faji, nemzetiségi hovatartozásra vagy például az egészségügyi állapotra irányul. Ezt elvileg az esélyegyenlőség megteremtése érdekében teszik, valójában gyakoribb, hogy ez alapján szűrik első körben a jelentkezőket és csak akkor válogatnak be kisebbségi vagy beteg embert, ha kell a kvóta miatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.19. 07:31:20

@álfirkász: Valaki nem tudja megmondani róluk, de az nem is sokat találkozott cigányokkal :) Általában egy perc beszélgetés után fel lehet ismerni azt is, aki mondjuk csak félig cigány, jól fizető állása/vállalkozása van és új építésű családi házban/lakóparkban lakik. Ugyanúgy, mint ahogy azonnal felismered, hogy az útbaigazítást kérő turista angol vagy amerikai.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.19. 07:33:41

@Anyám Borogass: Az állásinterjú manapság csak akkor két egyenlő fél közötti párbeszéd, ha a munkavállaló nincs kiszolgáltatott helyzetben. Vagyis valamilyen különleges szaktudása van, amivel könnyedén talál máshol is állást, ha az adott helyre nem veszik fel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.19. 07:37:56

@kolbászoszsömle: Azt hiszem, hogy néhány IT cég gyorsan összedőlne, ha csak az dolgozhatna ott, aki ezeken a szűrőkön átmegy :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.04.19. 07:48:16

@Alikam: baszkikám, egy homoszexuálissal együtt dolgozni pont annyira veszélyes rád, mint mondjuk bármelyik nőnek egy hetero férfival: mondjuk egyszer bepróbálkozhat, aztán ha nem pálya, akkor nem pálya. Viszont én úgy láttam, hogy a melegek általában eléggé jól leveszik, kinél van esélyük, ha téged zaklattak, akkor talán bizonytalankodsz magadban?

Sztyepan Asztahov 2013.04.19. 07:54:34

Hát az lehet, hogy elvileg nem vagyok köteles válaszolni, de ha megtagadom a választ, akkor ők is sejtenek valamit.
Így aztán fel se vesznek.

Ez a törvény szerintem fából vaskarika.

magyar bucó 2013.04.19. 08:34:49

Miféle jogokról van itt szó?
A pályázónak nincsenek jogai, rabszolgaság van.

nigara 2013.04.19. 08:44:22

Hiába fordul a jelölt bármilyen hivatalhoz, valahogy bizonyítania kellene, hogy mit kérdeztek tőle.
Ez megint a nagy magyar valóság...

fehérfarkas 2013.04.19. 08:47:48

El olvasva a hozzászülásokat eléghgé lehangoló a kép: a hozzászólások többsége rasszista szexista homofób. És mivel annyira oda vannak azzal, hogy kikkel nem szeretnének együtt dolgozni akkor ez visszafelé is igaz: én eghyikükkel sem szeretznek sem együtt dolgozni sem üzletelni, és a hozzájuk hasonlóakkal sem.

Én több országban megfordultam, több országból vannak ismerőseim, de ilyen tömény rasszizmussal, szexizmussal, és homofóbiával egyikben sem találkoztam. Minden országban vannak olyan társadalmi csoportok, akiket a többség nem szeret. De önéletrajzzal, álláskereséssel, és munkával kapcsolatban értelmesen tudnak nyilatkozni és nem pedig egyből a rasszista, szexista, homofób gondolatok ömlenek belőlük.

Tisztelet azon kevés hozzászólónak, akik normális emberi gondolkodásra voltak képesek.

Egyébként mielőtt megvádolnátok azzal, hogy buzi vagy: nem vagyok az. De volt több homokos ismerősöm, és korábbi munkahelyeimen még főnökeim között is volt homokos. Volt olyan akivel nézeteltérésem volt, de azért mert homokos volt, hanem szakmailag máshogy ítéltük meg az adott kérdéseket. Sőt, van arab, török, perzsa, zsidó, indiai, cigány, angol, holland, szlovák, román ismerősöm is. Egyiknek a bőrszínével és etnikumával sincsen bajom. És ha összeveszek valamelyikkel, akkor az nem a bőrszíne vagy az etnikkuma miatt van. És a munkájuk teljesítményének sincsen köze a bőrszínükhöz és származásukhoz.
Remélem a kommentelők nem az országos átlagot reprezentálják, hanem csak egy marginális kisebbséget. Mert nem akarom elhinni, hogy a hazám ennyire rasszista, szexista, homofób legyen, akiknek tök mindegy mi a téma, értelmes vita helyett csak ezek jönnek elő belőlük.

kovácspéterke 2013.04.19. 08:48:55

A fenti kérdések közül teljesen érthető a gyerekes. Hozzánk jött olyan, már volt egy kislánya, aki félév után terhes lett, azt mondta véletlen, a kollégáknak meg lelkendezett, hogy milyen régen próbálkoztak. Nem biztos, hogy a gyerek kizáró ok, sőt, egy anyuka kevésbé fog más állás után ácsingózni, ha biztos helye van, jobb megbecsüli. De mondjuk nem mindegy, hogy a munkáltatónak, h adott esetben tudja-e helyettesíteni. ha a munkakörében többen dolgoznak, nincs probléma, ha nem, akkor legyen már joga meggondolni.

sztem a homoszexualitásra vonatkozó kérdés butaság. ha az új ember azt látja, hogy a környezet elfogadó az adott kollégával, ha van ilyen, akkor ő is az lesz. nekem van meleg kollégám, nem fitogtatja, de látszik, viszont a szakterületén nagy koponya. az újaknak lehet, h az első nap fura, de utána eszükbe sem jut, h ne a munkája alapján ítéljék meg.

baliquez 2013.04.19. 08:58:10

@vészmadár (pica pica): nem az szok gond lenni hogy bekezd veled a búza kollega (hacsak testbeszéddel nem támogatod titkos homonyelven)... a gond az amikor (egyébként építő jellegű) kritikára több alkalommal úgy reagál (laza)csuklóból hogy "mámegencstbántanakcsakazértmertbúzavagyok". Amikor visszaél az ő szépmásságával. Azabaj. És mivel ebből kb. mindenhol potenciálisan konfliktus lehet, az affektáló hangoshomárokkal szemben a csendesratyik előnyt élveznek felvételnél.

Egyébként bármilyen jogosulatlan kérdések ezek amikről a topik szól, aki fizetett már ki százezreket sorozatban pl. külföldi állásinterjúkra mászkálásért - de parallel egyébként belföldi utazgatás is, az is sok pénz álláskeresőként - megértheti hogy valahol az ő fiskális jogait is védi ha már az elején eldől hogy pl. szektáskeresztényt nem veszek fel mint munkaadó, dacára szakmai alkalmasságának.

Ha tudjuk hogy melyik kérdésre nem kötelező válaszolni (mert jogsértő a kérdés) arra nyugodtan válaszolhatunk olyat amilyet hallani szeretnének hogy elnyerjük a pozíciót. Nem hivatkozhatnak arra hogy hazudtál ("meggondoltad magad azóta, megváltoztak a körülmények, stb.") eleve jogsértő kérdésre.

Kb. olyan mint a motivációs levél, abban is csak arról szól a madárdal mennyire ügyesen hazudozol vízfolyásként, miközben nyilvánvaló hogy normális ember a lehető legkevesebb munkával a lehető legtöbb zsetont akarja leakasztani, hülye lenne fordítva.

Vannak olyan szakmák - pl. a számítógépes játékfejlesztés - ahol a normális ember hátrányban van, mert az "optimális" fejlesztő 25-31 éves fehér gyermektelen abszolút kocka férfi, aki otthon is ájulásig dolgozik, plusz mivel egyáltalán nincs élete rajong (!) az iparágban egyébként nem bonizált túlórákért. A gond ezzel - bár utánpótlás van - az hogy pont ez az az embertípus akinek kurvára nincsenek kreatív ötletei, ennek eredménye pedig hogy egykaptafára épülő szarságokat ömleszt a játékipar. A veteránok pedig más szakmába menekülnek kb. rögtön amint használhatóak lennének olyan kreatívként aki már ösztönösen használja a fejlesztési szoftverek tömegét, ergo szabadon képes már alkotni. Gyilkolja a kontraszelekció az ipart, és ebben a hülye HR-eseknek nagy saruk van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.04.19. 09:22:51

@baliquez: Eszembe jut a Bridget Jones jelenet

"-Arra kell feltennem az életem, hogy tájékoztatok. Politika és ökológia témakörben.
- mi a véleménye az El Nino jelenségről?
- szalmaláng. Szerintem a latin zenék ideje lejárt"

vagy:

"Ott kell hagynom a munkahelyemet, mert dugtam a főnökkel"
Oké, hétfőn kezdhet. És csak hogy tudja: a Talpra Angliánál senkit sem rúgnak ki csak azért, mert dugott a főnökkel. ez nálunk elvi kérdés."

Sadist 2013.04.19. 16:50:34

A kérdések egy jó része tényleg hülyeség és fölöslegesen mászik bele az ember magánéletébe (nemi orientáció, vallás, politikai nézet), azonban az egészségi állapotra vagy a gyermekvállalási tervekre rákérdezni teljesen normális.
Munkahelyre dologzni járnak az emberek, hogy pénzt kapjanak érte. Nem szociális intézmény, arra ott van a GYES, GYED, családi pótlék, adókedvezmény, fasztudja még mi. Tessék eldönteni, hogy mi a fontosabb, a karrier vagy a családalapítás, mert a kettő általában egyszerre nem megy, főleg egy nőnek.
Egy normális szabadversenyes kapitalista világban ki az a hülye, aki kockáztatná, hogy nemcsak, hogy kiesik a munkaerő nagyon hosszú hónapokra, vagy akár évekre is, hanem még fizetnie is kell a nagy büdös semmiért?
Még mindig nem tudott kihalni az a generáció, amelyik szocializmust akar.

Tea IWO 2013.04.19. 17:20:47

@TH: Vannak munkahelyek, ahol a bent töltött idő számít. Mint egy portaszolgálat, könyvtár, stb...
Ilyen helyen bizony kb semmi más nem számít.

@okyo: Nem vagyok lúzer, elég elszomorító, hogy ha valaki pl lopásról beszél, azt helyteleníti, akkor jön egykét okoskodó, akik közlik, hogy "de hülye vagy, hogy te nem loptál, mint a többiek" HÁT BOCS, nem hazudok nem létező dolgomról, ami fontosabb, mint a munka, persze csak nekem... ez az, amiben én más vagyok és legalább nem köpöm le a tükröt.
56-ban nagypapám végigment a körúton egy-egy este, többen hülyézték, hogy miért nem veszi ki az amúgy is törött kirakatokból a cuccokat, ahogy a többiek, hiszen ez megy napok óta, nem lehet belőle semmi. Aztán, amikor lassacskán összerakták a mindenféle újságok fotósai által készített képekből és vallomások alapján a történéseket, akkor jópáran a dutyiban találták magukat néhány marhaság miatt, amit gyorsan hazavittek, mert hát "élni kell a lehetőséggel".
Szerintem nem és főleg nem minden áron.
Ezért tartunk itt, mert lúzer az, aki nem hazudik és lop, hát erről szól ez az ország. Tipikus példa vagy a nagy magyar jellemre. Gratulálok neked, nem vagy egyedül, sok ilyen van ebben az országban, sok barátod lehet ezzel a hozzáállással :(

@nyisziati:
"Számomra mindig teljesen természetes volt, hogy a főnök (kétgyerekes családanya) azokat részesíti előnyben, akiknek van gyereke. Vagy messziről jár be. Ennyi segítség kitelik tőlem, akire egyik se vonatkozik."

Igazán szép, ha MINDEN KOMPENZÁLÁS NÉLKÜL te is előnyben részesítesz olyanokat, akik nem a szeretteid. És normálisnak tartod, hogy akár a te nyaralásod, pénteki hazameneteled, pénzed, nehéz munkád még nehezebbé tétele által is előnyben legyen valaki más, azért, mert ő valahol lakik, ahová nem te költöztetted és valahány éves, amiről szintén nem tehetsz és gyereke is van, amiről meg főleg nem.
Ez tök jó. Szeretnék ilyen munkatársakat, megértő embereket magam mellé. Remélem, az én rigolyáimat is hasonlóan jól tolerálod és véded meg hasonló fórumokon, mint pl ez.

SPYD3RM4N 2013.04.19. 19:09:15

@Alikam: "Egy homoszexuális jelenléte aggasztó lehet egy heteroszexuális közösségben ami kihat a munkára, munkamorálra. Üljél be te kedves kérdező olyan azonos neműek közé akik a saját nemükhöz vonzódnak és dolgozz le pár napot ilyen közegben. Sok sikert."

Homoszexuális munkatárs jelenléte csak a homofóbokra lehet rossz hatással. Ezért állásinterjún nem a szexuális irányultságot, hanem azt kell letesztelni, hogy homofób-e az illető. Ha igen, akkor maximum távmunkára vesszük fel, ne rontsa itt a morált.

nyisziati 2013.04.19. 20:38:53

@Tea IWO: "Remélem, az én rigolyáimat is hasonlóan jól tolerálod és véded meg hasonló fórumokon, mint pl ez. "

Ne hari, de ez csak munkahelyre vonatkozik.

A fórum az csak hobbi.

nyisziati 2013.04.19. 21:08:09

@Sadist: "Tessék eldönteni, hogy mi a fontosabb, a karrier vagy a családalapítás, mert a kettő általában egyszerre nem megy, főleg egy nőnek."
Pontosan erről szól a GYES/GYED, hogy könnyű legyen a választás, mivel utána kötelező visszafogadni az illetőt.

"Még mindig nem tudott kihalni az a generáció, amelyik szocializmust akar. "
Nem is fog. Egyébként a szakszervezeti és a munkásmozgalom is erről szólt, ezért keresnek Nyugat-Európában minimum 1.500 eurót heti max. 40 órával (ergo szocialistábbak, mint mi). Amire a kormányok még rá is tettek pár lapáttal, félve a Szovjetunió térnyerésétől.

Ja és a nagy szabadversenyes kapitalista Amerikának se tetszenek a hangzatos alapelvek, ők is szívesebben részesítik előnyben az ingyenes orvosi ellátást, lásd Obama-care.
A legtöbb ember ott is azt mondja: "fizessenek a gazdagok, én meg majd élvezem a gyümölcsöket".

SPYD3RM4N 2013.04.20. 00:59:12

@Intelli: Te érted, hogy mit írtál? :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.20. 02:26:14

@Alikam: én csak olyat ismertem, akiről azt pletykálták, hogy homokos. Sohasem derült ki, mi az igazság.
Engem meg nem zavar, míg nem velem akar kikezdeni. :)

okyo 2013.04.20. 13:44:47

@Tea IWO:

Nem, nem kell lopni, akkor sem, ha mások lopnak. De persze itt senki nem beszélt rajtad kívül lopásról, úgyhogy ez teljesen mindegy.
"Én meg érjek be gyorsan és dolgozzak többet, mint a gyerekes vidéki, hiszen közel is lakom és gyerekem sincs."
Ha te többet dolgozol azért, mert más nem ér rá, az azt jelenti, hogy nem álltál ki az érdekeidért a főnököddel szemben. De te ezért mást okolsz. Süt a hozzászólásodból a megkeseredettség és az indulat mindenki ellen (dohányos, gyerekes, falusi...).

okyo 2013.04.20. 13:52:48

@butatót:

Lehet, hogy a leghangosabban buzizót kellet volna elküldeni.

Tea IWO 2013.04.22. 15:34:09

A lopás egy jó téma, jó párhuzam, ezért hoztam föl, PÉLDÁNAK, okoska.
Amint azt látod.
Nehéz kiállni az érdekekért, ha eleve az a hozzáállása egy főnöknek, hogy a gyerekes többet ér valamiért. Neki és a munkahelynek.
A te hozzászólásodból meg az süt, hogy nyilván kevés barátod és szar életed van. Most jobb, te szerencsétlen?
Amúgy az nem lopás szerinted, ha valaki a munkaideje hatodát-ötödét cigizéssel tölti? Szerinted mihez hasonló ez a dolog, amikor kimegy és elvan egy cigivel a kezében, munkaidőben?
Semmi bajom a dohányosokkal, ha otthon dohányoznak és nem ülnek mellém úgy, hogy kihányom a belem a szaguktól. Te is függő vagy, ezért talált telibe ez a dolog, hm? Jól érzem?
Vagy még falusi is vagy és másoknak folyton ezt kell tőled is hallgatni, hogy "felsővezetékszakadás" meg "mávsztrájk" meg ilyesmi?
Azért zavar, hogy megemlítem, mert érintett vagy? Nyugodtan mondd meg, nem szégyen, itt név és arc nélkül vagy.

Amúgy a "mindenki" az nem a dohányos, gyerekes, falusi. Vannak ezen kívül is még emberek, ha te csak dohányzó falusiakkal vagy körülvéve, az a te problémád.
Te szegény...

Tea IWO 2013.05.22. 20:20:16

@okyo: Látom, eltaláltam, mert nagyon kussolsz...

okyo 2013.05.22. 20:50:22

@Tea IWO:

Hú, ezt nagyon komolyan veszed. Akkor válaszolok.

Nincs gyerekem, nem dohányzom, Budapesti vagyok, nem tartom lopásnak a dohányzást és megértem, ha valakinek fontosabb a gyereke mint a munkája (és külön örülök a ténynek, hogy vannak olyan főnökök akik ezt megértik). Nekem a "falusi", "dohányos", "gyerekes" emberek túl sokan vannak ahhoz, még ha mindenki nem is tartozik ebbe a kategóriába (okoska...), hogy az összes ilyen embert utáljam.
A lopás nagyon rossz példa. A dohányzással senkitől nem veszel el semmit, főleg, ha főnököd megengedi. Javaslom menj ki te is az udvarra, hátha egy kis friss levegő jót tesz!
Kicsit több megértésre és elfogadásra lenne szükség. És persze azt megértem, hogy kellemetlen a dohány szagú kolléga, de javaslom, hogy ilyenkor gondolj, arra, hogy ő meg folyton a te siránkozásodat és életutálattol eltorzult arcodat kénytelen nézni, és akkor úgy érezheted, hogy kvittek vagytok :)

Tea IWO 2013.05.22. 21:06:19

@okyo: Nem veszem komolyabban, mint bárki más.
A dohányzást én se tartom lopásnak, a dohányzással vagy bármi NEM MUNKÁVAL töltött idő az, ami lopás, mert a munkahelyen azért fizetnek, hogy dolgozz, nem azért, hogy dohányozz. De játszd még a hülyét, jól áll neked.
Friss levegőért ki szoktam menni a szabadba, ne aggódjál te amiatt kis barátom. Eszem a zúzádat.
Nem siránkozok és nincs életutálattól eltorzult arcom se, te szerencsétlen idióta, te.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.22. 21:22:30

@Tea IWO: valahogy úgy érzem, ti ketten nagyon megérdemlitek egymást :D

okyo 2013.05.23. 10:42:24

@Tea IWO:
Ne húzd már fel magad ennyire! Csak beszélgetünk, te meg itt minden apróságon megsértődsz...
Tényleg nem értem a problémádat. Már mi a francért lenne a dohányszünet lopás? Az ebédszünet is az? Meg a kávészünet is? Meg, ha elmesélem a kollégámnak, hogy mi történt a hétvégén? WC-re se lehet menni? Ha valaki elvégzi a munkáját akkor rendben van, hisz azért kapja a fizetését.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.23. 12:10:52

@okyo: azé' jól elvagytok... :)

A lopásról meg az a kretén jutott eszembe, aki szerint a reklámszűrők használata is lopás.
Gondolkodtam rajta, hogy össze kellene állni pár AdBlock használónak és pert indítani ellene nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért. :D

Tea IWO 2013.05.23. 20:02:43

@okyo: Bocs, nem szeretem, amikor valaki óránként húsz percre elhúz és helyette kell dolgozni, mindezt évekig.
Lehet bazsalyogni meg ostobán röhögni, de ha majd te jársz rosszul, akkor lehet, hogy te gondolod ezt másképp.
Képernyős munkahelyen óránként 10 perc adott, a pihenésre. Ebédszünet mindenhol adott szinte. Meg van szabva, mikor lehet kivenni és mennyi időt. Általában fél óra.
Eddig megvan?
A wc-re mászkálást nem szokták megszabni sehogy, mert ÁLTALÁBAN nem szoktak vele visszaélni.
Ami a dohányzást illeti, azt meg nem merik megszabni, mert ugyan nem olyan fontos, mint az alapvető dolgok, wc és kaja... de a függők miatt ez egy érzékeny téma. Engem nem is érdekelne, ha valaki fölvesz egy dohányost, mert a barátja, vagy mert jó a szakmájában, az oké, egész addig, amíg nem csapatban dolgozik és nem a csapat többi tagja szopja meg azt, hogy ő elhúz fosni a szaros füstjét, mások meg helyette dolgoznak, még egyszer mondom, óránként húsz perceket.
Fölfogjátok már végre? Vagy nagyon nehéz? Még elbeszéltek mellettem, a semmiért? Idióták.

okyo 2013.05.23. 23:05:13

@Tea IWO:

Pl: én nem is tudtam, hogy képernyős munkahelyen óránként 10 perc jár. Ez esetben viszont a dohányzás is meg van oldva, hiszen 10 perc bőven elég (vagy 2 óránként 20).
Nem, hiszem hogy neked valójában a dohányosokkal van gondod, hanem azokkal akik bármilyen ürüggyel kibújnak a munka alól. Én pont erre írtam, talán a legelején, hogy ki kell állnod az érdekeidért, de ha csapatban dolgozol akkor ez még egyszerűbb, hiszen a közösség rá tudja kényszeríteni a normáit a renitens egyénre (vagy a főnök is megteheti). HA meg valahol az a norma, hogy eltününk 20 percekre bármilyen ürüggyel akkor neked is szabad a pálya (menj el és fizest be a csekkeket, amíg az illető dohányzik).
Ezért hiba lenne a dohányosokat diszkriminálni.

okyo 2013.05.23. 23:18:09

@álfirkász:

Az valószínüleg tényleg egy kretén volt :) Én pl: a tv-ben sem nézek reklámot, pedig ezek szerint lehet h az is lopás
süti beállítások módosítása