jan
7

A KSH 2016. január 5-én közzétett gyorstájékoztatója adatai szerint a munkanélküliség mérséklődése 2015. szeptember-november hónapjában is folytatódott. A munkanélküliségi ráta országos átlaga ebben az időszakban már csupán 6,2% volt. A munkanélküliek csaknem fele (49,7%) ugyanakkor már legalább egy éve keresett ekkor munkát. (Ők minden bizonnyal még nem érzékelték a statisztikákban megjelenő pozitív irányú változásokat.)

Tartósan munkanélküli

nov
10

A KSH adatai szerint 2015. III. negyedévében tovább mérséklődött a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma 293 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 3 havi átlaga pedig 6,4%-ra. Az előző év azonos időszakához képest 116 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az "elhelyezkedettek" számottevő része ugyanakkor még mindig csupán a közfoglalkoztatásnak köszönheti munkáját.

Közfoglalkoztatási adatok

sze
11

2015. július 20-án Magyarországon hivatalosan 362 ezren kerestek állást. Ennyien szerepeltek ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Ez az érték 12,6%-kal kisebb, mint az előző év júliusi zárónapi. Akár optimisták is lehetnénk, ha nem szerepelne az is adatok között, hogy a regisztrált álláskeresők 29%-a már akkor is munkát keresett. A nyilvántartott munkanélküliek 50,7%-a semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesült ebben az időszakban. A felajánlott "állások" 58,3%-a pedig lényegében közfoglalkoztatást jelent.

Ellátás nélkül

feb
9

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2014. decemberében országosan 391 040 főt tartottak nyilván álláskeresőként. Juttatásban 46,7%-uk részesült ebben az időpontban.
A KSH adatai alapján a 15-64 éves korú népesség 62,6%-a foglalkoztatott, ugyanakkor 27,6%-a, vagyis csaknem 1,82 millió ember nem is szeretne dolgozni. Ők vagy tanulnak vagy valamilyen ellátásban, járadékban részesülnek.

Szociális foglalkoztatás

jan
20

A KSH legfrissebb gyorstájékoztatói alapján elmondható, hogy a 2014. szeptember-novemberi időszakban tovább folytatódott a magyarországi munkanélküliség csökkenése. A 4 155 000 fős foglalkoztatotti létszám 4,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
Az álláskeresők mintegy ötöde még mindig a 15-24 éves korosztályból kerül ki.

25 év alattiak munkanélküliségi rátája

jan
17

Évek alatt sem kaptál segítséget az elhelyezkedésben a munkaügyi központtól?
Gyakorlatilag fölöslegesen rendelnek be negyedévente, újra és újra - fagyban, metsző szélben, jeges esőben és perzselő napsütésben is - a kirendeltségre?
Reményt vesztve már értelmetlennek, esetleg egyszerűen csak megalázónak tartod a rendszeres - nem ritkán 3 percnél is rövidebb - pofaviziteket?

Öröm az ürömben

Elvileg létezik kényelmes megoldás a rendszeres jelentkezési kötelezettséged teljesítésére!

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 54. § (9) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a nyilvántartott álláskeresőknek legalább 3 havonta - megadott időpontban - jelentkezniük kell az illetékes állami foglalkoztatási szervnél. A fenti paragrafus 2013. I. 1-től hatályos (9a) bekezdése alapján jelentkezési kötelezettségüket elektronikus levél útján is teljesíthetik.

VMP

jan
12

A statisztikák szerint - a "munkaalapú társadalom" koncepciójával összhangban - a munkanélküliség hazánkban folyamatosan mérséklődik. Az Eurostat októberi adatai például azt mutatják, hogy az elmúlt évben az EU tagállamok közül Magyarországon csökkent legkifejezettebben a munkanélküliségi ráta. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy élen járunk a foglalkoztatottságban.)

Munkanélküliségi ráta 2014. október

dec
10

A KSH adatai azt reprezentálják, hogy 2014. második felében is folytatódott a munkanélküliség csökkenése. A férfiak munkanélküliségi rátája október végén országosan 6,7 százalék, míg a nőké 7,6 százalék volt. Bár közülük még sokan tanulnak, mégis minden ötödik regisztrált álláskereső 25 év alatti.
A fenti adatok biztatóak, ugyanakkor a munkanélküliek fele legalább egy éve nem tudott elhelyezkedni.

Iskolaelhagyás

sze
30

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2014. augusztusának zárónapján (augusztus 20-án) a nyilvántartott álláskeresők száma országosan 401,5 ezer fő volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint június-augusztusban 340,8 ezer fő számított munkanélkülinek. (Különböző módszerekkel mérik az álláskeresők számát.) Az NFSZ statisztikáját alapul véve elmondhatjuk, hogy a munkanélkülieknek még mindig jelentős része: 26,5 százaléka keres egy évnél hosszabb ideje munkát.

Munkanélküliség Magyarországon

aug
15

Az NFSZ 2014. június 20-i adatai szerint a Magyarországon nyilvántartott 438,6 ezer álláskereső 25,8 százaléka egy évnél hosszabb ideje nem talált magának munkát. A regisztrált munkanélküliek mindössze 9,0 százaléka részesült ebben az időpontban járadék típusú ellátásban. Álláskeresési vagy nyugdíj előtti munkanélküli segélyt további 3,8 százalékuk kapott. Foglalkoztatást helyettesítő támogatást, illetve rendszeres szociális segélyt a nyilvántartott álláskeresők 31,6 százalékának folyósítottak.

Álláskeresők kiskönyve