dec
29

Néhány napja csak, hogy megírtam előző cikkemet a "Kisdiverz" pályázattal kapcsolatban. Akkor még bíztunk benne, hogy nem igaz a híresztelés, miszerint vissza akarják vonni a pályázatot.
Ma megjelent egy közlemény a kormany.hu oldalán:

A tömeges visszaélések miatt visszavonta diverzifikációs pályázatát a Miniszterelnökség

Miniszterelnökségi közlemény Diverzifikációs pályázat visszavonása

Nem mondhatnám, hogy döbbent csend fogadta a hírt. Pár órán belül minden magára valamit is adó híroldal beszámolt róla. Azok is, akik a pályázat létezéséről sem hallottak eddig. (Vagy nem akartak hallani.)
Néhány percig az újságírók azzal voltak elfoglalva, hogy kifejezzék elképedésüket. Mert bizony valóban hihetetlen, hogy kis hazánkban ennyi csaló, ennyi visszaélés lehet. De hadd kérdezzem már meg: Valóban csalók vagyunk mi mind, akik beadtuk a pályázatot? Mindannyian megérdemeljük a büntetést?

Csaló pályázók és pályázatírók

Most akkor ki is a csaló? Az, aki úgy gondolta, fel tudná használni ezt a pénzt, bár eddig nem mert vállalkozást indítani? Az, aki előre fizetett a pályázatírónak, mert bízott a sikerében? Az, akinek még erre sem tellett, de hitt abban, hogy meg tudja csinálni? Hogy ő is képes valamire?

Elhiszem, hogy vannak csalók is a 11 ezer között, de kikérem magamnak, én nem vagyok az! Ahogy azok sem, akik naponta lesték-várták több mint egy éve már az értesítést. Azok sem, akik a Facebook csoportban aggódtak és aggódnak. Ha vannak közöttünk csalók, miért nem azokat büntetik? Ha valahol bankrablás történik, lecsukják a várakozó ügyfeleket is, mondván, ők is ott voltak?

Már az első szakasz lezárulásakor felfüggesztették a pályázatot túligénylésre és csalásokra hivatkozva. Miért nyitották meg újra, ha már tudták mire számíthatnak?
/2017. január 17-én módosították a felhívást. Kivették belőle a november 24-i határnapot.
"A támogatást igénylő jelen Felhívás keretében kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:
- 2017.02.24
- 2017.04.14
- 2018.10.24"
Lehet, hogy végül mégsem nyitották újra, de az biztos, hogy nagyon csodálkoztunk, mert meg voltunk róla győződve, hogy megint lehet beadni pályázatot. Az értékelési határnap módosításának csak ekkor lehetett értelme - így összevonhatták az első két beadási szakasz értékelését./

Miért most, egy év múlva vonták vissza a pályázatot?

Jogosulatlan kérelmek

Azt írják, az eddig feldolgozott kérelmek több mint fele jogosulatlan. Idézem: "A jelenlegi feldolgozottság alapján..."

Egy év alatt ennyire jutottak? Megnézték a kérelmek egy részét, majd kijelentették, hogy több mint fele jogosulatlan. Kérdem én (és nem csak én), ha el tudják dönteni, hogy ezek a kérelmek jogosulatlanok, miért nem zárják ki csak ezeket? Miért nem bírálják el a többit?

2018. január 1-én lép hatályba a 2017. évi CCV. törvény jelentős része. A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény módosítása különösen érdekes a mi szempontunkból (kiemelés tőlem):

58. § A Tv. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az ügyfelet megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. Az ügyfél jogainak gyakorlása és kötelezettségeinek teljesítése során köteles jóhiszeműen eljárni, valamint elősegíteni a törvény végrehajtásában közreműködő szervek, szervezetek feladatainak végrehajtását. Az ügyfél magatartása nem irányulhat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv megtévesztésére vagy a döntéshozatal, illetve a végrehajtás indokolatlan késleltetésére. Az ügyfél jóhiszeműségét az eljárásban vélelmezni kell, a rosszhiszeműség bizonyítása a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervet terheli.

Ezért kellett még december végén bejelenteni a pályázat visszavonását csalókra hivatkozva? Hogy még időben megszabaduljanak ettől a problémás pályázattól és ne kelljen semmit sem bizonyítaniuk? Vagy valahol máshol kell keresni a választ, nem a változó jogszabályokban?

A pályázók lehetőségei

Megvédheted magadVannak?

"Fontos kiemelni, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy azok a vidéki mikrovállalkozások, akik tisztességes úton szerettek volna támogatáshoz jutni, megfelelő mértékű forráshoz jussanak valódi fejlesztési igényeik megvalósításához."

A Miniszterelnökség közleményének eme sorai kikre vonatkoznak? Csak a már működő vállalkozásokra vagy azokra is, akiknek a vállalkozásuk elindításához lett volna szükségük a támogatásra?
A Miniszterelnökség miért nem a pályázat visszavonása előtt vizsgálta meg, van-e valamilyen lehetőség a tisztességes pályázók támogatására?

Egyébként egy lehetőséget biztosan találtak volna. Ki kellett volna szűrni a csalókat és el kellett volna bírálni a beadott pályázatokat, nem pedig visszavonni az egész pályázatot.

Mi, pályázók, csak törjük a fejünket. Méltatlankodunk. Petíció, sztár ügyvéd fogadása, média és hasonlók kerülnek szóba. Perelnénk, védenénk magunkat, pedig mi nem követtünk el semmit és nem is nekünk kellene bizonyítani az ártatlanságunkat, jóhiszeműségünket. Számít valahol a kétségbeesésünk? Számít valahol a véleményünk?

Számítunk valahol?

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr813533231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Tímea 2017.12.30. 17:29:02

Szia!

Felfoghatatlan! Felháborító, hogy több, mint 1 évet vártunk a nagy semmire, arra, hogy bejelentsék, visszavonják, mert sok volt a csaló, akikről nem sok mindent tudunk. Sajnos, az egyik érintett területen élek, ahol sok visszaélés volt. (Borsod) DE ÉN NEM VAGYOK CSALÓ! 5 éve szerettem volna pályázni, de nem tudtam, mert nem volt esélyem. Majd jött ez a lehetőség, amivel éltem, tisztességesen megírta a pályázatíróm a pályázatot...majd jött a várakozás, de arra nem számítottam, hogy több, mint egy évet fogok várni, arra végképp nem számítottam, hogy visszadobják! Sok a kérdés, de értelmes válasz egyikre se jön!

HanG99 2017.12.30. 20:06:28

orbánisztánban mit vársz?
- korrekt ügyintézést? - hol élsz?
- olyan pályázati pénzt, ahol nem a fideszesek kapják a legtöbbet?
- kormánytól a szava betartását?
igen, valóban szükséges lenne olyan pénz, ami kezdő vállalkozók elindulását segítené.
sajnos ennek a feltételei annyira gumiparagrafusszerűre sikerültek - szerintem szántszándékkal - hogy az összes ügyeskedésben gyakorlott magyar "vállakozó" figyelmét felkeltette a lehetőség.
Korábban vállalkoztam, akkor biztos megpróbáltam volna valahogy úgy szervezni, hogy ebből pénzhez juthassak én is.

Inazuma 2017.12.30. 21:06:14

Nekem lenne még néhány kérdésem az illetékesekhez:
1. Miért mostanra időzítették a pályázat visszavonását? Azért, mert a januárban hatályba lépő megváltozott jogszabályoknak megfelelve már magyarázkodniuk kellene, bizonyítani a csalásokat? Vagy egyszerűen csak így akartak boldog új évet kívánni?
2. Mióta elegendő egy felelős pozícióban lévő ember nyilatkozata egy csoport (ezen pályázók) társadalmi megbélyegzéséhez? Hol vannak a konkrét számok, bizonyítékok?
3. A pályázat visszavonása után a valóban csalók büntethetők lesznek még? Hiszen egy már nem létező pályázaton próbáltak csalni.
4. Hol tartottak a pályázatok értékelésével, amikor a visszavonás mellett döntöttek?
5. Miért vonták vissza az egész pályázatot, ha megállapítható, hogy kik a csalók? (Mert ezek szerint van rá lehetőség.)
6. Miért nem méltatták annyira legalább a pályázókat, hogy értesítsék őket és ne egy interneten megjelenő hír olvastán kelljen szembesülniük a helyzettel?
7. Fogják őket hivatalosan is értesíteni? (Majd csak akkor persze, amikor az új jogszabályok alapján esetleg fellebbezésre sem lesz joguk.)
Kérdeznék még, de attól tartok, ezekre a kérdésekre sem fogok választ kapni.

mufuvecske 2017.12.30. 22:10:42

Az egész úgy felháborító ahogy van...kezdve a több mint 1 évig tartó időhúzással és befejezve azzal a gusztustalan eljárással, hogy az év utolsó munkanapjának utolsó óráiban sikerül kiadni a közleményt, amikor tudvalevő, hogy már mindenki a hosszú hétvégére készül, a hivatalokban is csökkentett üzemmódban léteznek...a közleményen kívül senkitől semmiféle plusz információhoz nem lehet hozzájutni...szánalmas az egész úgy ahogy van...

mufuvecske 2017.12.30. 22:17:10

@Inazuma: nagyon jó kérdések, szeretnénk feltenni az illetékeseknek, megengeded, hogy használjuk?

Inazuma 2017.12.30. 23:48:41

@mufuvecske: Szánalmas, gyáva, felháborító, aljas... Tudtok találóbb jelzőket?

palyaznijo 2017.12.31. 00:11:31

Természtesen mindenkit megillet a becsületes elbírálás, ennyi idő alatt lehetett volna lépni a csalások felgöngyölítésében, de mi történik azokkal akik diverzifikációra pályáztak, ott nem lehetett visszaélés, vagy csalás, de most őket is megfosztottak egy jó lehetőségtől.

Inazuma 2017.12.31. 00:29:38

@palyaznijo: Őket miért vajon? Ezt mivel magyarázzák? Nem érzitek úgy, hogy a csalásokra való hivatkozás csak ürügy keresés?

Sörtörő 2017.12.31. 03:27:03

Ez a pályázat bizonyos statisztikai mutatóink kozmetikázásra is kiváló volt. Mert a + 11.000 pályázó elosztva az EU-s pályázatok számával legalább 1 nagyságrendet javíthatott a számokon. És ezt a pályázói tömeget benne tarthatták a megfelelő 2016-os és 2017-es statisztikákban is.

Na mindegy. Nem először hagyja cserben illetve vágja át állampolgárainak kisebb vagy nagyobb csoportját ez a kormány.
De olvassátok majd a fejemre a hitetlenségemet, ha ebből bármi igaz lesz: "A Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy azok a vidéki mikrovállalkozások, akik tisztességes úton szerettek volna támogatáshoz jutni, megfelelő mértékű forráshoz jussanak valódi fejlesztési igényeik megvalósításához."

Riggi 2017.12.31. 08:37:37

@Sörtörő: Az utolsó résszel is baj van, mert azt sugallja, hogy, ha lépnek is valamit, az megint nem vállalkozás beindításához lesz támogatás...pedig 10ezernyi jó ötlet lenne... Nagyon sokunknak csak és kizárólag ez jelentett volna segítséget és kezdőtőkét, mert se baráti, se családi segítségünk nincs, 35 felettiek vagyunk, se leader, sem munkabérből összerakható kezdő összeg nincsen... Remélem észbe kapnak, hogy igen is szükség lenne új vállalkozásokra... 1 évnél tovább hazudtak nekünk. Augusztusban azt mondták a MÁK üf.szolgálatán, hogy megkezdték a hiánypótlási felhívások kiküldését... Október pedig azt a választ kaptam, hogy még hozzá sem nyúltak a pályázatokhoz. A Széchenyi2020 ügyfélszolgálatán pedig legutóbb arról tájékoztattak, még a hivatalos közlemény előtt, hogy nem fogják visszavonni, nem tehetik ezt meg az emberekkel, erre sosem volt példa... Erre tessék... Ebből kiindulva csalók sem voltak, csak gyártottak egy indokot, amivel ezt a rettentő súlyos lépésüket alátámaszthatják, de hiába... Ha tényleg voltak csalók, akkor elnézést kérek, de ebben az esetben joggal kérdezhetjük, hogy miért nem azokat zárták ki, és minket miért nem bírálták el tisztességesen? Hol itt az igazság? Kihalt a régi nagyjainkkal? A sötétség győzelméhez csak annyi kell, mint tudjuk, hogy az igazak tétlenek maradjanak... Megígértem, hogy nem leszünk azok. Petíció, levelek a döntéshozóknak, ha nem segítenek, megyünk a médiához, a 3. szint a jogi út lesz, 4. Az EU... Ezt nem söpörhetik a szönyeg alá!!! :)

MFerenc 2017.12.31. 08:52:53

Sziasztok! A téma iránt érdeklődőknek ajánlom a következő facebook csoportot, szabadon lehet csatlakozni és olvasgatni:
www.facebook.com/groups/168262843745410/?ref=br_rs

AblakZsiráf 2017.12.31. 09:33:40

Álmomban sem gondoltam, hogy ilyet meg mernek lépni. Mindezt pofátlanul, trehányul kinyilatkoztatva. Miért, hogy hiányzik a katarzis élménye? Nem fájna ennyire, ha valaki tisztességesen kiállt volna - akár szegény Kis Miklós Zsolt - és elmondja, hogy a rohamtempóban elszúrták a kiírást, elszúrták az eljárásrend kiválasztását, elszúrták, hogy nem dobták be társadalmi egyeztetésre, elszúrták a pályázat értékelési rendszerét, informatikai hátteret, tudomisén... elszúrták, hogy több, mint egy évet vártak ennek közlésével (talán a választások utánra jó lett volna időzíteni, csak nem sikerült). Elszúrták, hogy az év utolsó munkanapján, annak utolsó órájában -a pályázókat hülyének nézve kiadtak egy szűkszavú közleményt - aki olvassa, olvassa, aki nem, így járt...
Elszúrták, hogy nem számoltak a közösségi médiával, hogy ez a világ már nem olyan, mint 5-10 éve, itt már kontakt van pályázó és pályázó között. Akik - ha nem születik valami félmegoldás - elmennek az atyaúristenig is, hogy a méltatlan megbélyegzést és a méltatlanabb eredményt közszemlére tegyék, és kiálljanak jogaikért. Pályázóként ennek ellenére bízom benne, hogy méltó leszek legalább egy "bocs" -ra esetleg megkérdezik tőlem, mit fizettem ki pályázatírásra, a vállalkozásom székhelyének terveztetésére, engedélyeztetésére. Előre is köszönöm!

Netuddki. 2017.12.31. 10:33:04

Nem tudom mit vagy úgy oda?
Ha tolvaj csalókkal üzletelsz (tolvajfidesz kormány), akkor bármi történhet. Erre üzletileg alapozni bármit, felér egy Darwin díjjal.

Riggi 2017.12.31. 14:22:20

Amúgy, azt ki garantálja ezek után, hogy a mi ötleteinket nem használják fel majd saját célokra?! Merthogy az elképzelést, a cég felépítését le kellett írni részletesen a pályázatban...

Inazuma 2017.12.31. 15:26:09

@Riggi: Ugyan hova gondolsz! Csak a pályázók és a pályázatírók lehetnek csalók. Az értékelők a Kormány emberei, tehát mind egy szálig becsületesek.

mufuvecske 2017.12.31. 15:35:32

@AblakZsiráf: ne legyenek illúzióid, nem fognak ezek bocsánatot kérni. Kíváncsi leszek mit lépnek...biztosan nem olyat, hogy az mindenkinek megfelelő legyen.

palyaznijo 2017.12.31. 21:38:45

Meg lehet osztani Facebookon is ezt a cikket.
süti beállítások módosítása