dec
21

A KSH oldalán természetesen még nem találhatók az idei évre vonatkozó pontos adatok a vállalkozások számának alakulásáról, ugyanakkor következtetni lehet ezekre az előző évek statisztikáiból és a körülményekből. A regisztrált vállalkozások száma Magyarországon az utóbbi években 1,7 millió körül mozgott, ami egy ekkora országtól "szép teljesítmény". A jelenleg működő vállalkozások száma 6-700 ezer közöttire tehető. Vállalkozni tehát merünk, akarunk. De vajon tudunk-e?

Kiütve

Vállalkozás - Kényszer, vagy egy álom megvalósítása

MunkahelyVannak akik nagyon jól megtalálják a helyüket valamely cég alkalmazottjaként, míg mások számára minden egyes munkanap leküzdése-túlélése óriási erőfeszítést jelent. Utóbbiak esetében talán

  • túl nagyok az elvárások
  • fizikailag túl megterhelő a munka
  • nem illeszkedik a személyiségükhöz a feladat
  • nehezen képesek utasításoknak engedelmeskedni
  • rossz a munkahelyi légkör
  • elviselhetetlen a főnök
  • nyomasztó az alulfizetettség, az egyik napról a másikra való élés tudata
  • vannak még álmok, melyek a meglévő munka miatt egyre messzebbre kerülnek.

Sorolhatnám még az okokat, de valószínűleg ezek bármelyike önmagában is elég lehet ahhoz, hogy az ember vállalkozni akarjon. Mert az emberek tudatának mélyén ott lapul, hogy aki mer vállalkozni, ANNAK van esélye a sikeres, nyugodt, szabad életre. Mindemellett nagyon sokan nem is önszántukból választják a vállalkozói létformát, hanem egyszerűen nincs más lehetőségük. Munkanélküliként nem igazán válogathat az ember. Ha azt mondják neki, kap "fizetést", de vállalkozóként kell számlát adnia, jobb híján még ebbe is belemegy.

Kockázatos vállalkoznod?

CsődA KSH adatai szerint az utóbbi 5 évben mintegy 60-70 ezer vállalkozást indítottak évente. 2015-ben már 76 ezer fölötti a szám. Biztató ez, hiszen azt mutatja, hogy nem vagy egyedül, mások is bele mernek vágni.
Gondolkodásra késztethet ugyanakkor, hogy az évente megszűnő vállalkozások száma általában még ennél is magasabb. Miért? Nagyon sok oka lehet, de legtöbbször egyszerűen csődbe megy a vállalkozás.

Ha alkalmazottként dolgozol egy munkahelyen, akkor van egy fix fizetésed, amelyből nem feltétlenül jól, de valahogyan meg lehet élni. Amikor belevágsz a vállalkozásba, akkor ezt a jövedelmet elveszíted. Vagy a tartalékaidból kell élned vagy hitelt veszel fel (ha adnak) és/vagy pályázati pénzből fedezed a költségeket (ha nyersz). Mivel még nincs üzlethelyiség, műhely, iroda vagy más, ami szükséges lenne a tevékenységedhez, nincs jövedelmed.
Amikor hozzáfogsz az ötleted megvalósításához, akkor ráadásul nem csak a pénzed kevés, hanem a tapasztalatod is. Az elején sokat hibázol valószínűleg. Idő kell hozzá, hogy kiépítsd az ügyfélkörödet. Akár 1-2 év is eltelhet, mire beindul az üzlet. Tapasztalanságodból kifolyólag eközben nagy valószínűséggel szabálytalanságokat követsz el, büntetéseket kapsz, amelyeket ha nem tudsz kifizetni, akkor újabbakat is...

Kisdiverz - Pályázat éppen neked?

VP6-6.2.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása (FELFÜGGESZTVE!)

Kisdiverz beadvaTe, aki rátaláltál és beadtad ezt a pályázatot, féltél eddig belevágni. Vagy féltél, igen, vagy csak még fiatal vagy, esetleg  eddig volt egy elfogadható munkahelyed, vagy... Mindegy miért, a lényeg, hogy éppen emiatt felelsz meg a pályázat egyik fontos feltételének (2. célterület): eddig még nem voltál vállalkozó.
"A támogatási kérelem benyújtására jogosult az a magánszemély, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:
...
- első ízben indít vállalkozást, vagyis: 2008. január 1. napját követően nem tagja, nem volt tagja, illetve nem tulajdonosa vagy nem volt tulajdonosa már bejegyzett vagy korábban bármely okból megszűnt vállalkozásnak (kivéve szociális- vagy iskolaszövetkezeti tagság)."

Nem csak hogy nem voltál vállalkozó, de kistelepülésen élsz, ahol a munkahely is kevés, a szolgáltatások szintje sem igazán a kornak megfelelő... vagyis teljesítettél egy másik feltételt is.
"A Felhívás a Vidékfejlesztési Program 6. prioritásához kapcsolódik, amelynek átfogó célja a vidéken élők számára új munkahelyek létrehozása, és ezáltal a vidéki települések élhetőbbé, vonzóbbá tétele. Az intézkedés támogatja a tanyás településeken és vállalkozáshiányos aprófalvas területeken megvalósuló tevékenység-, illetve vállalkozás-fejlesztéseket.
A támogatás fő céljai:
A) a vidéki térségekben a már működő, legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkező
mezőgazdasági mikro-vállalkozások nem mezőgazdasági tevékenység indításával történő gazdasági több lábon állásának biztosítása (a továbbiakban: 1. célterület)
B) a vidéki térségekben helyi szükségleteket kiszolgáló szolgáltató mikrovállalkozás
indításának előmozdítása (a továbbiakban: 2. célterület)"

Tapasztalatlan vagy, és pénzed sincs? Nem baj! Van időd tanulni, és előleget is kapsz. Ráadásul elég sokat. Most végre megvalósíthatod az ötletedet!
"Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:
- A felhívás feltételeinek megfelelő projektet 40.000 eurónak megfelelő forintösszegű vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig."
"A támogatási összeg 75%-a folyósításának feltétele, hogy a kedvezményezett támogatói okirattal rendelkezzen, és kifizetési kérelmet nyújtson be."

Nem adtál még be pályázatot? Az sem baj. Nagyon sok pályázatíró cég ajánlkozik. No persze van akiknek előre (is) kell fizetni, de talán megéri. Ők biztosan jobban tudják, mit hogyan kell. Van esélyed.
"A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 13,85 milliárd Ft, amely az alábbi két célterületre bontva kerül megnyitásra:
1. célterület: -„Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági
tevékenységek diverzifikációja” 5,54 Mrd Ft.
2. célterület: - „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – mikrovállalkozás indítása” 8,31 Mrd Ft.
A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 1154 db."

Ébredj! Ez túl szép, hogy igaz legyen!

Hitegetés? Miért?

Fizettél a pályázatírónak, mert bíztál benne és ebben az egészben?
Bedőltél annak az ígéretnek te is, hogy 40 nap alatt elbírálják a pályázatot? Nem csodálom! Mert az ember először még bízik. Főleg, ha tapasztalatlan. Hidd el, a többieknek is görcsbe rándult a gyomra, ha értesítést láttak. Talán most..., talán sikerült...
Naponta kerested te is a híreket később, ahogy teltek-múltak a hónapok? Merthogy már nem 40, hanem közel 400 nap is elmúlt a pályázat beadása óta. Hivatalos információ sehol, csak elpotyogtatott információmorzsák.
Megtudtad, hogy több mint tízszeres a túljelentkezés, és úgy vélik, sok a csaló a pályázat beadói között. Nyomozás is indult. (Amiről azóta semmi hír.)
Elkezdted a vállalkozást, netán még alkalmazottat is vettél fel, mert úgy érezted, megvalósítható az ötleted, nyerned kell?
Olvastad a cikkeket, amelyekben ígérték, hogy elbírálják a vidékfejlesztési pályázatokat, köztük ezt is? Később. Még később. Még...
Vagyis nem. Valószínűleg már nem lesz "később". Valószínűleg törlik az egészet. Bár ez sem igazi hivatalos infó, csak egy "hír". Egy valamivel "tutibb hír", mint amelyek eddig a Facebook csoportban szárnyra keltek.

"Az ügyben nyomozást rendeltek el, és elképzelhető, hogy emiatt az egész pályázat kudarcba fullad.

✦ Ez pontosan mit jelent?

– Napokon belül döntés születik arról, hogy mit lehet jogszerűen tenni: visszavonható- e a pályázat, illetve hogy segíthetünk-e valahogyan a tisztességes szándékkal pályázókon."
/Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára/


Elveszítetted a hitedet te is? A hatalmába kerített a "velünk bármit megtehetnek" érzése vagy még reménykedsz?

Kisdiverz döntés 40 napra

Találgatások, kérdések

Sokan sokfélére gondolunk, sok kérdést teszünk fel, sokféle választ találunk ezekre a kérdésekre:

  • Miért írták ki ezt a pályázatot?
    - Be kellett bizonyítani az EU-nak, hogy képesek vagyunk gyorsan elosztani a pénzt, amit adni akarnak, tudnak nekünk. Azt is, hogy van rá igény.
    - Valakinek adni akartak valakik "ingyenpénzt", ezért inkább másoknak is adtak volna.
    - Be akarták gyűjteni a jó ötleteket valakik, hogy aztán ők maguk valósítsák meg.
    (- Segíteni akarták az jó ötletek megvalósítását. - Ez így egy év után már kevéssé valószínű.)
  • Valóban visszavonhatják az egész pályázatot?
    - Dehogy, ilyenre még nem volt példa. Ezt nem engedik a szabályok.
    - Dehogy, keresnek megoldást. Ők is csak emberek.
    - Nem, legfeljebb kiszórják azokat, akik pályázatíróval adatták be.
    - Nem, legfeljebb kiszórják azokat, akik frissen regisztráltak "termelőként".
    - Miért ne? Megtehetik. Legfeljebb átírják a szabályokat. Mivel számukra ez a legegyszerűbb megoldás, nem veszik figyelembe a pályázók érdekét.
  • Tehetünk valamit?
    - Semmit. Nem érdemes. Azt tesznek velünk, amit akarnak.
    - Semmit. Nem érdemes. Fogadjuk el, hogy át lettünk verve!
    - Semmit. Ésszerűbb várni.
    - Ne tegyetek semmit, majd én elintézem!
    - Igen. Jelezzük a felháborodásunkat!
    - Igen. Adjunk be petíciót, írjuk alá minél többen! (Megtörtént.)
    Stb.

Te milyen kérdést teszel fel, és hogyan válaszolsz rá. vagy kitől várod a választ?

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr10013516843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inazuma 2017.12.25. 18:12:51

Illedelmesen hallgattok, ahogy egy temetésen szokás. Koszorút is hoztatok legalább? :)
Rajtunk is múlik, hogy monológ vagy nekrológ-e ez a cikk. Én a magam részéről felháborítónak tartom, hogy bármit megtehetnek a kisemberekkel. A "nagyok" milliárdokat kapnak és fogalmunk sincs miért, a kicsiken simán átlépnek.
süti beállítások módosítása