jan
20

A KSH legfrissebb gyorstájékoztatói alapján elmondható, hogy a 2014. szeptember-novemberi időszakban tovább folytatódott a magyarországi munkanélküliség csökkenése. A 4 155 000 fős foglalkoztatotti létszám 4,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
Az álláskeresők mintegy ötöde még mindig a 15-24 éves korosztályból kerül ki.

25 év alattiak munkanélküliségi rátája

Somogy megye munkaerő-piaci helyzete

Közmunka SomogybanMunkaerő-piaci szempontból az országos átlagnál kimutathatóan nehezebb helyzetben van a csökkenő népességű Somogy megye. Különösen a Barcsi kistérségben jelent nagy problémát a foglalkoztatás megoldása. Az ipar jelentős fejlesztése nélkül nem is igen várható számottevő előrelépés.
A workania.hu Somogy megyei állásajánlatainak fele Kaposvárra vagy Siófokra keres munkavállalót.
2014. novemberében az NFSZ adatai szerint 19 889 főre emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a megyében. Ez az előző hónaphoz képest 5,7%-os, az előző évihez képest pedig 0,6%-os növekedést jelent. Összehasonlításképpen megemlíthető, hogy a Dél-Dunántúl régió másik két megyéjében - Baranya és Tolna - csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma ebben az időszakban.
A munkát keresők 14%-a volt pályakezdő.
2014. novemberében a bejelentett támogatott, valamint a nem támogatott betöltetlen álláshelyek száma is csökkent (1 464-re, illetve 236-ra). A hónap végére mindössze 1 113 nyilvántartott üres állás állt a munkát keresők rendelkezésére.
Somogy megyében 2014. szeptemberében 1945 fő részesült álláskeresési járadékban, melynek havi átlagos összege 71 952 Ft volt.

A kaposvári álláskeresők lehetőségei

Cabero KaposvárA 2014. decemberi zárónapon (12. 20-án) 2 428 kaposvári álláskereső szerepelt az NFSZ nyilvántartásban. A munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk 5,37% volt. Csaknem negyedük egy évnél hosszabb ideje keresett munkát.
Somogy megye székhelyén nincs könnyű a dolga a munkát keresőknek, bár 2014-ben több vállalkozás is létszámbővítést prognosztizált: többek között a Szabó Fogaskerékgyártó Kft., a Videoton, a Lakics Kft., a Kapos Atlasz és a Cabero. Tény, hogy például a Workania állásportál kaposvári álláshirdetései nem ipari ágazatokba keresnek munkaerőt.
Az olasz Kometa 99 Zrt. megmentésébe 2013-ban 2 milliárd Ft-tal szállt be a város. Az elsősorban húsfeldolgozó cég ekkoriban több melléktevékenységet is engedélyeztetett (villamosenergia-kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, közúti áruszállítás stb.)
A műanyagfeldolgozással, háztartási gépgyártással, elektronikai alkatrészgyártással foglalkozó Videoton 32 500 m²-es gyártóterülettel rendelkezik Kaposváron.
A német tulajdonú Kapos Atlas Gépgyár Kft. főleg gépipari nagyvállalatok beszállítójaként tevékenykedik. Az elmúlt években uniós támogatással bővítette festőüzemét és gyártási lehetőségeit (Mazak megmunkáló központ, CLOOS robothegesztő).
A mintegy 250 főt foglalkoztató Lakics Gépgyártó Kft. 2012. és 2014. között jelentősen fejlesztette gyártókapacitását.
A több mint 60 embernek munkát adó Cabero Industrial Kft. új gyártóüzemét 2013-ban adták át. Az ipari hűtőberendezéseket és hőcserélőket gyártó cég még két csarnok építését tervezi. Ezzel 300-ra emelkedhetne a foglalkoztatottak létszáma.
Az 1996-ban alapított Szabó Fogaskerékgyártó Kft. jelenleg 40 főt alkalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr497092021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása