sze
30

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2014. augusztusának zárónapján (augusztus 20-án) a nyilvántartott álláskeresők száma országosan 401,5 ezer fő volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint június-augusztusban 340,8 ezer fő számított munkanélkülinek. (Különböző módszerekkel mérik az álláskeresők számát.) Az NFSZ statisztikáját alapul véve elmondhatjuk, hogy a munkanélkülieknek még mindig jelentős része: 26,5 százaléka keres egy évnél hosszabb ideje munkát.

Munkanélküliség Magyarországon

 

Bács-Kiskun megye munkaerő-piaci helyzete

Épül az AXON üzemcsarnoka2014. augusztusára az ország legnagyobb megyéjében 23 011 főre csökkent a munkanélküliek száma. Az előző hónaphoz viszonyítva mindössze 681 fővel, az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor  5 349 fővel kerestek kevesebben állást az NFSZ adatai szerint.
A nyilvántartott álláskeresők 18,4 százaléka 25 év alatti, 37,0 százaléka 45 év fölötti volt. 37,9 százalékuk legfeljebb 8 általánost végzett, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya mindössze 4,9 százalék volt.
365 napnál hosszabb ideje 27,8 százalékuk keresett munkát.
Álláskeresési járadékban 2 040 fő, nyugdíj előtti álláskeresési segélyben 897 fő, szociális ellátásban 6 717 fő részesült.
Az augusztusi zárónapon 2 237 bejelentett álláshely várta a jelentkezőket.
Munkaerő-piaci szempontból Tiszakécske, Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségének kedvezőbb valamelyest a helyzete, mint Jánoshalma, Kiskunmajsa és Kalocsa térségének. Jól jelzi ezt többek közt az is, hogy a Workania állásportál Bács-Kiskun megyei állásajánlatainak csaknem fele Kecskemét környékére keres munkaerőt.

Az álláskeresők esélyei Kecskeméten

Mercedes-BenzA 2014. augusztusi zárónapon Kecskeméten 4148 álláskereső szerepelt a Munkaügyi Központ nyilvántartásában - közülük 1 138 fő már több mint egy éve. A regisztrált munkanélküliek 48,3 százaléka nem részesült ekkor támogatásban.
Kecskeméten, Bács-Kiskun megye 112 ezres népességű székhelyén az elmúlt évek során legalább 6 000 új munkahely létesült. Kedvező adottságainak köszönhetően (a fővárostól való távolsága autópályán pl. mindössze 45 perc) mintegy 11 000 vállalkozás működik jelenleg a városban. A cégek egy része ipari parkokba települt. A Kecskeméti Ipari Park, a KÉSZ Ipari Park és a Heliport Ipari Park, a Nyugati, Keleti és Déli Ipartelep számos beruházásnak szolgáltatott már eddig is telephelyet, de további fejlesztéseket is terveznek.
Ipara eredendően az élelmiszer-feldolgozásra épült, azonban jelenleg inkább a gépipara meghatározó. A Workania állásportál kecskeméti állásajánlatai közt jelenleg is keresnek munkavállalókat a gépipar területére.
A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. magyar tulajdonú vállalat és Magyarországon termelt paradicsomot, egyéb zöldséget, gyümölcsöt dolgoz fel - a legújabb beruházás óta mintegy évi 70 ezer tonnát.
A  német Mercedes-Benz 2008-ban hozott létre gyártóbázist a városban. 2012. decemberében már háromezer munkavállalót foglalkoztatott. Jelenleg a beszállítókkal együtt mintegy 13 ezer embernek ad munkát.
A közel 900 munkavállalót foglalkoztató ugyancsak német tulajdonú Knorr-Bremse vállalatcsoport Kecskeméten haszonjármű-rendszerekhez gyárt alkatrészeket.
A svájci tulajdonú Phoenix Mecano Kecskemét Kft. elsősorban gépipari és elektronikai rendszerek fejlesztését, gyártását végzi. Ezzel 1000 munkahelyet biztosít Kecskemét számára.
Meg lehetne említeni még számos (például német, lengyel, francia) céget, mely a városba települt vagy azt tervezi. Kecskeméten a fentiek miatt - sok településsel ellentétben - jó eséllyel találhatnak munkát az álláskeresők.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr96737819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása