júl
28

Alig több mint egy éve írtam a Gyere Haza Alapítvány munkájáról. Ők a külföldön dolgozó fiatalok hazatérését segítik. A mai bejegyzés témáját képező program célja ezzel éppen ellentétes: a külföldön munkát vállalni akarókat hivatott támogatni.

Menni vagy maradni?

EURES

EurópaA címben szereplő Európai Foglalkoztatási Szolgálat 1993-ban jött létre. Célja annak elősegítése, hogy az Európai Gazdasági Térségben egymásra találjanak a munkát keresők és a munkáltatók. Jelenleg Európában mintegy 900 EURES tanácsadó érhető el. Közülük 25 Magyarországon nyújt tájékoztatást külföldi munkavállalással kapcsolatban - állást keresők és munkaadók számára egyaránt. Speciális képzettségük lehetővé teszi, hogy tanácsot adjanak jogi és gyakorlati kérdésekben is.
Az EURES szociális partnerszervezetei többek közt az UNICE (Európai Gyáriparosok és Munkáltatók Szervezeteinek Szövetsége), az UEAPME (Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége), valamint az EUROCADRES (Európai Értelmiségiek és Vezetők Tanácsa).

Az első EURES-állásod

YfEj euróAz Európai Unióban minden ötödik fiatal munkanélküli. Számukra jelenthet segítséget a "Yuor first EURES job (YfEj)" foglalkoztatási mobilitási program. Nem csak tájékoztatást, tanácsadást, hanem közvetítést és pénzbeli támogatást is nyújt külföldön történő munkavállalásukhoz.

Feltételek:

  • 18-30 év közötti életkor a jelentkezés beadásakor
  • uniós országbeli állampolgárság
  • állás, gyakornoki vagy tanulószerződéses gyakorlóhely keresése más tagállamban
    (Nem kizáró ok, ha valakinek már volt állása, valamit az sem, ha ideiglenesen másik tagországban él a munkavállaló.)
  • regisztráció egy YfEj foglalkoztatási szolgálatnál
  • kiválasztás, közvetítés az YfEj foglalkoztatási szolgálaton keresztül
  • a munkáltató jogszerűen letelepedett Európában
  • legalább 6 hónapra szóló, a munkajogi rendelkezéseknek megfelelő munkaszerződés

Az első EURES-állásod program nem csak a már létrejött munkaszerződéssel rendelkezőket segíti. Pénzbeli támogatás igényelhető a költözködési és megélhetési költségeken kívül állásinterjúra történő utazáshoz, előkészítő vagy integrációs képzéseken történő részvételhez is. Részmunkaidős állásra szintén nyújthatnak támogatást, amennyiben a  munkaidő eléri a teljes munkaidő 50 százalékát. Mint minden egyéb esetben, az YfEf foglalkoztatási szolgálatnak ezt is jóvá kell hagynia.
Mivel a munkáltatók számára általában előnyös az YfEj szerződés, ajánlott óvatosan kezelni az álláshirdetéseket. Mint mindenütt, itt is akadhatnak csalók.

Még nem minden európai tagállamban működik YfEj foglalkoztatási szolgálat. Ahol nincs ilyen szolgáltatás, ott valamely más országban működő szervezethez fordulhat az érdeklődő.
A jelenleg működő YfEj foglalkoztatási szolgálatok listája az alábbi linken tekinthető meg:

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=10329&langId=en

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr566551695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása