júl
18

Az NFSZ legfrissebb adatai szerint 2014. június végén országosan 438,6 ezer fő keresett munkát. 58,4 ezerrel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Az álláskeresők 42,4 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett. Felsőfokú végzettséggel 5,1 százalékuk rendelkezik. A közhiedelemmel ellentétben - miszerint sokan a munkanélküli segély miatt nem helyezkednek el - kevesebb mint 50 százalékuk kapott ekkor pénzbeli támogatást.

Egri Ipari Park

Heves megye munkaerő-piaci helyzete

Közmunka HevesenKöztudomású, hogy Észak-Magyarország régió meglehetősen nehéz helyzetben van munkaerő-piaci szempontból. A regisztrált munkanélküliek számának alig több mint 30 százaléka a rendelkezésre álló munkahelyek száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint Heves megyében 2014. júniusában 16 402 regisztrált munkanélküli élt. Közel 20 százalékuk több mint egy éve keresett munkát. Az üres álláshelyek száma 5477 volt. Az előző havi adatokhoz képest ezek a számok némi javulást mutatnak, ugyanakkor nem adnak okot optimizmusra. Talán erre is visszavezethető, hogy a megye lakossága továbbra is - már 1981. óta - fogy.
Az egyes körzetek helyzetében itt is mutatkoznak különbségek. Legnehezebben Heves körzetében találnak munkát az álláskeresők.
Heves megyében a regisztrált munkanélküliek csaknem fele (a hevesi körzetben több mint 60 százaléka) legfeljebb általános iskolát végzett. A Workania állásportál Heves megyei állásajánlatai között ugyanakkor csak néhány alapfokú képzettséget igénylő munkakör szerepel.
A regisztrált munkanélküliek mintegy 40 százaléka önkormányzati támogatásban részesül, közel 50 százalékuk viszont nem kap ellátást.

Az álláskeresők esélyei Egerben

Az egri medence területe már az őskorban is lakott volt, azonban Eger város létrejötte csak az államalapítás környékére tehető. Kedvező természeti adottságainak köszönhetően történelmünk folyamán fontos szerepet töltött be az ország gazdasági és kulturális életében. Ma leginkább idegenforgalma, valamint szőlő- és borkultúrája jelentős - oktatási és kulturális központ jellege valamelyest gyengült. A Workania állásportál egri állásajánlatai ennek ellenére nagy többségükben az oktatás területére keresnek munkavállalókat.
Az egri medence vállalkozásainak leginkább a rendezetlen tulajdonviszonyok okoznak gondot. A Berva Rt. felszámolásának elhúzódása miatt sok újabb cég nem kaphat építési engedélyt (helyrajzi szám nélküli telkekre települtek). Ugyancsak problémába ütközik az uniós pályázatok beadása, valamint a közműfejlesztés.
Az Egri Ipari Park területén élelmiszer, textil, gép és járműgyártó, fa és fémeldolgozó cégek egyaránt helyet kaptak. A város terveiben szerepel a park további bővítése is.

Berva

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr216521927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása