már
3

A KSH adatai szerint a 2013. novembertől 2014. januárig terjedő időszakban 175 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel ezelőtt. Bár kisebb mértékben, de tovább csökkent a munkanélküliek száma is. 94 ezerrel kerestek kevesebben munkát ebben az időszakban, mint egy éve. A nyilvántartott álláskeresők száma 2014. január végére 32,6 százalékkal mérséklődött.

Álláskeresők

Komárom-Esztergom megye munkaerő-piaci helyzete

BridgestoneSzerencsére Komárom-Esztergom megyében éreztetik hatásukat az elmúlt időszak ipari fejlesztései. A munkanélküliségi ráta az év elején mindössze 6,9 százalékot ért el. A nyilvántartott álláskeresők száma 2013. december végén 9 846 fő, 2014. januárban pedig 9 682 fő volt. 951 fő közülük pályakezdő. 174 az újonnan regisztráltak, míg 1 740 a nyilvántartásból kilépők száma. Az álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt 189 fő helyezkedett el. 2014. január végén összesen 1 499 fő részesült ebben a támogatásban.
A megyében 2013. végén 4 434 állást ajánlottak a munkáltatók. (Ez a viszonylag nagy szám annak is köszönhető, hogy a munkaügyi központok munkáltatói kapcsolattartókat, állásügynököket alkalmaznak az üres állások felderítésére.) Ez év január végén a nyilvántartott üres álláshelyek száma 1523 volt. A tervezett fejlesztések okán 2014. végéig 650 új munkahely létesítése várható.
A Workania állásportál aktuális Komárom-Esztergom megyei állásajánlatainak több mint fele a nagyobb városokban élők számára jelent munkalehetőséget.

Az álláskeresők esélyei Tatabányán

Becton DickinsonA fővárostól 55 km-re fekvő Tatabánya földrajzi, gazdasági helyzete előnyösnek mondható. A kőkorszak óta lakott területen több település egyesítésével jött létre a jelenlegi megyei jogú város, Komárom-Esztergom megye székhelye. A rendszerváltás után ez az egykori szocialista iparváros is nehéz helyzetbe került. Azóta a város ipari struktúrája jelentősen átalakult.
A Tatabányai Nyugati Ipari Park területén 44 cég működik. Ezek a vállalatok összesen több mint 6300 főt foglalkoztatnak.
A japán Bridgestone Corporation a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója. A tatabányai gyár évente kétmilliónál több gumiabroncsot állít elő. Új csarnoka előreláthatólag 2014. őszére készül el. 2017. végéig mintegy 800 munkahely létesül a gyárban.
A Becton Dickinson orvostechnikai vállalat is bővíti kapacitását. Műanyag gyógyászati eszközök gyártását kezdik meg, mely 150 új munkahelyet jelent Tatabányán. Elsősorban jó kézügyességű operátorokat, technikusokat várnak majd.
A Delphi Automotive autóipari elektromos alkatrészeket gyárt. A tavalyi év során 100 új munkahelyet teremtett egy új üzemcsarnok átadásával. Tervek szerint 2015-re a foglalkoztatottak létszáma 1200-ról 1400-ra emelkedhet.
A Workania állásportálon található tatabányai álláshirdetések zömében jelenleg a TESCO_GLOBAL Áruházak Zrt. és az Energy Power Kft. keres munkatársakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr985840101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása