dec
16

A KSH adatai szerint az év elejéhez képest növekedés tapasztalható a foglalkoztatottságban. A III. negyedévi munkanélküliségi ráta országosan és az egyes megyékben is alacsonyabb az I. negyedévben mértnél - kivéve Hajdú-Bihar megyét. Itt fél év alatt 4 400 fővel emelkedett a munkanélküliek száma.

Debreceni Ipari Park

Hajdú-Bihar megye munkaerő-piaci helyzete

NI munkalehetőség Debrecenben

Hajdú-Bihar megye 410,6 ezres 15-74 év közötti népességének 58,2%-a mondható gazdaságilag aktívnak. Ők vagy foglalkoztatottként (201,6 ezer fő) vagy munkanélküliként (37,3 ezer fő) vannak jelen a gazdaságban. Az aktivitási arány az Észak-Alföldön korcsoportok szerint 2012-ben a következő volt:
- 15-24 évesek - 26,1%
- 25-64 évesek - 68,7%
- 65-74 évesek - 2,2%
A 15-24 éves fiatalok nagy része még tanul - akik nem, azok számára meglehetősen nehéz az elhelyezkedés. A munkanélküliségi ráta ebben a korosztályban 35,7 százalékos, szemben a 25-64 éves korosztály 12,0 százalékával.
A regisztrált vállalkozások száma jelenleg Hajdú-Bihar megyében 95 023. Jelentős részük kevés munkavállaló számára nyújt elhelyezkedési lehetőséget. A legtöbb dolgozót foglalkoztató cégek Debrecenben adnak munkát a szerencséseknek.

Az álláskeresők lehetőségei Debrecenben

Debreceni EgyetemSajnos a munkanélküliek egy része még mindig legfeljebb csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Mivel a rendszerváltás utáni időkben több régi nagy ipari üzem megszűnt vagy átalakult Debrecenben (csapágygyár, baromfi feldolgozó, dohánygyár), elhelyezkedési esélyeik romlottak. Számukra jó lehetőség a képzés-átképzés. A Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ támogatásával 2013. augusztus 31-ig 88 átképző tanfolyam indult. Ebből 18 tanfolyam azok képzésére vállalkozott, akik az általános iskola 8. osztályát sem fejezték be.
Bár sok munkahely megszűnt az utóbbi években-évtizedekben, újak is létesültek. Jól észrevehetően fejlődik Debrecenben többek között a gyógyszergyártás, az elektronikai és méréstechnikai cikkek, autóipari alkatrészek gyártása, valamint az építőipar is. A Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park területe mintegy 120 hektárra nőtt. Márciusban elkezdődött az új dohánygyár építése is.
A diplomások - úgy tűnik - jobb helyzetben vannak a városban. A Workania állásportál aktuális debreceni állásai között nagy számban szerepelnek a Debreceni Egyetem által meghirdetett állások, melyekben diplomás munkavállalókat keresnek. A 2012. legjobb női munkahelye címet elért National Instruments Hungary Kft. dolgozóinak létszáma több mint 1100 fő. A hardvergyártás mellett profiljukba tartozik többek közt a kutatás-fejlesztés és az informatikai rendszerek fejlesztése is. A Kft. dolgozóinak jelentős része is (mintegy 500 fő) diplomás.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr405690284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuzharc 2013.12.16. 17:03:24

Lol, első kép eleve öt éves, pl az előtérben levő cég már a 3. épületet húzza fel oda...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.16. 17:18:58

A megyei álláslehetőségeknél érdemes megfigyelni, hogy mekkora az országos állásportálon az 1-1 megyére vonatkozó állásirdetések aránya. Van egy olyan tippem, hogy Pest megyében és Budapesten 1000 lakosra több álláslehetőség jut, mint Hajdú-Biharban...

szerencsésflótás 2013.12.16. 19:28:32

Azt szeretném megkérdezni a tisztelt szerzőtől, hogy mi az a "jól észrevehető" fejlődés az elektronikai iparban Debrecenben, és hogy van-e ennek bármilyen látható jele az álláspiacon?

tuzharc 2013.12.17. 17:26:24

@szerencsésflótás: ugyan nem én vagyok a szerző, de: nincs látható jele :D

@Online Távmunkás: Itt Debrecenben két hely van, ami szóba jöhet szakmailag egy természettudományi diplomásnak: az NI és az IT. Ebből az előbbi évek óta alig vesz fel diplomást, az utóbbihoz meg eléggé kell a német (tudom, nem kötelező, csak emiatt ne regisztráljon senki).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.17. 19:02:08

@tuzharc: Ha jól tudom, akkor Hajdú-Biharban az országos átlagnál több általános iskolában tanítanak németet (persze a sváb falvakat nehéz utolérni), ezért is ment oda az ITS.

tuzharc 2013.12.18. 18:14:26

@Online Távmunkás: igen, de ettől még az IK/TTK-sok ugyanúgy még angolul sem tudnak, nemhogy németül :-)

szerencsésflótás 2013.12.18. 18:21:46

@tuzharc:
Teljesen egyetértek veled.
Ez egy költői kérdés volt, de a szerző nem akarja, vagy tudja megvédeni az álláspontját.

Ezt pedig azért tartottam fontosnak, mert az ilyen légből kapott és alá nem támasztott információk hada befolyásolhatja emberek életét.

Pl. pályaválasztásnál lehet,hogy ez és ehhez hasonló cikkek, bejegyzések, fals információk alapján dönt valaki.

"Hiszen megírták, hogy milyen jó lesz az NI-ban."
Legfeljebb 5-10 évvel később egy elektronikai szakmával, esetleg egy villamosmérnöki diplomával a zsebében szembesül vele, hogy nem, az NI nem jelent lehetőséget.

Bővül az NI?
Tudtommal nem. Emiatt biztosan nem vesznek fel új dolgozókat.

Mennek nyugdíjba mostani NI-osok?
Nem, hiszen tele van fiatalokkal. Ők még maradnak egy darabig.

Magas a fluktuáció?
Miért lenne? Nem olyan rossz hely az + nincs jobb a közelben. (Rosszabb se.)

Szóval kedves szerző, kérem gondolja át kétszer mit ír le!
Főleg egy ilyen blogon...

tuzharc 2013.12.19. 08:57:46

@szerencsésflótás:
"Ez egy költői kérdés volt" :-D

Többire:

* Az NI és az IT-SH is csak egy kapitalista cég, amik az abszolút szuperioritás ködét lebbentik magukra, mert csak (pl marketing megfontolásokból). Nyilván van, aki ezeket elhiszi, ez nekik szól. A maradék meg oda megy dolgozni, ahova felveszik :)

* Felvesznek valamire, s azt csinálod, ennyi. Ha k+f melót akarsz, irány pest meg veszprém. Vagy külföld.

* Átlagéletkor valahol 32 körül mozog, elég kis szórással.

* Fluktuáció nem nagy, általában magasabb fizu miatt mennek máshova.
süti beállítások módosítása