nov
29

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013. augusztus-októberben 57 ezerrel többen dolgoztak, mint 2012. ezen időszakában. A munkanélküliek száma 29 ezer fővel csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezek biztató adatok, ugyanakkor több kérdés merül fel. Kik azok, akiknek javultak az elhelyezkedési esélyei és miért éppen nekik? A foglalkoztatottság növekedése egy hosszú folyamat része és további előrelépés várható, vagy csak átmeneti javulásról van szó?

Munkanélküliek

A munkaerő-piac jellemzőinek változása

Munkanélküli 1930Ha megnézzük a munkaerő-piac legfontosabb jellemzőit a 2000-2011. közötti időszakban, nem láthatunk igazán jelentős eltérést az egyes évek között. A 15-64 éves korú foglalkoztatottak számában maximálisan 2,5 %-os változás látható az előző évihez képest - ez is negatív irányú (2009). Lényeges különbséget a nemek között sem tapasztalhatunk ezen a téren. A férfiak foglalkoztatottsági rátája folyamatosan 10-13 százalékkal magasabb, mint a nőké. Szembetűnő változás látható ugyanakkor egyes gazdasági ágaknál. Míg az iparban és a mezőgazdaságban dolgozók száma gyakorlatilag folyamatosan csökken, addig az információ, kommunikáció és a szociális ellátás területén egyre nő a foglalkoztatottak száma.
Gyermekeink taníttatása egyre többe kerül. Kevés család engedheti meg magának, hogy önköltséges oktatásban vegyenek részt a továbbtanulni vágyó fiatalok. Az iskolai végzettség szerinti foglalkoztatottság alakulása ugyanakkor azt mutatja, hogy az évek során egyre csökkentek az alacsonyabb képzettségű fiatalok elhelyezkedési esélyei.
Régiós különbségek is mutatkoznak. Közép-Magyarország 60,2 %-os foglalkoztatási rátájával szemben például Észak-Magyarországon a 15-64 évesek 48,7 %-a tudott csak elhelyezkedni 2011-ben.

Az álláskeresők esélyei Budapesten

Álláskereső2011-ben a fővárosban 42 855 álláskeresőt tartottak nyilván. Közülük 23 178-an már legalább fél éve nem találtak munkát. A fizikai foglalkozású munkanélküliek száma több mint másfélszerese a szellemi foglalkozásúakénak. Sajnos meglehetősen sokan (10 809) csak általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, 1055 fő pedig még ezzel sem. Nincsenek túl jó helyzetben a felsőfokú végzettségűek sem - közülük több mint hatezren kerestek munkát 2011-ben Budapesten.
Az egyik legnépszerűbb állásportál, a Workania kínálatában jelenleg 1 121 budapesti állásajánlat szerepel, ebből 1 063 teljes munkaidős. Segédmunkást meglehetősen kevesen keresnek (25-en), közülük 9-en takarítót alkalmaznának. Az állásajánlatok többsége az oktatás, képzés, pénzügy, adminisztráció és az  információs technológiák területén található. Bátran kijelenthetjük a fentiek alapján, hogy egy szoftverfejlesztő például könnyebben talál ma munkát Budapesten, mint egy konyhalány. Ma már hiába költöznének az alacsony végzettségű fiatalok a fővárosba, ott sem lenne több esélyük az elhelyezkedésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr955666343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2013.11.29. 19:21:18

Azt a budos eletbe! Ezt sosem gondoltam volna! Mindjart lefosom a bokam!
Mennyi idobe telt ezt a minosegi es melyrehato elemzest osszeallitani ezzel a fenomenalis kovetkeztetessel a vegen?

GHG 2013.11.29. 19:33:09

@Szelid sunmalac: Egyetértek!
Ráadásul küszöbön van 2014. Innentől k..va releváns a cikk. :D :D :D :D :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.29. 21:44:20

"Az állásajánlatok többsége az oktatás, képzés, pénzügy, adminisztráció és az információs technológiák területén található. Bátran kijelenthetjük a fentiek alapján, hogy egy szoftverfejlesztő például könnyebben talál ma munkát Budapesten, mint egy konyhalány."

Ez egyértelműen téves. Ha egy papíralapú hirdetési újságot nézel, akkor meg azt látod, hogy kőműves-segédmunkásból és kézilányból, bejárónőből a legnagyobb a kereslet, és levonnád azt a téves következtetést, hogy szoftverfejlesztőket nem keresnek.

Óvatosabban kell következtetni, kinyilatkoztatni, mert megtéveszted azokat, akik (szintén) nem látják a teljes munkaerőpiacot.

abc 2013.11.30. 00:31:07

Érdekes én informatikusként 2 éve keresek munkát... inkább az a baj hogy 40 fölötti diplomás vagyok és mindenhol 20 éveseket keresnek...
Legutóbb 39 ezer nettó fizetést ajánlottak de végül olyat vettek fel aki pályakezdő OKJ végzettséggel

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.01. 09:09:52

@abc: nem tudom, helyileg merre keresel munkát, és az "informatikus" is tág fogalom, de szerintem valamit rosszul csinálsz az álláskeresésben. Pont informatikusból akkora hiány van, hogy 1-2 hónapon belül el lehet helyezkedni a nagyvárosokban (kisebb helyeken nehezebben). Nálam axióma, hogy informatikus munka nélkül nem marad sokáig.
süti beállítások módosítása