aug
5

Míg az állásközvetítő oldalak nagy része a sablonos önéletrajzok sikerére esküszik, addig az önéletrajz írás tanításából megélők az egyedire. Természetesen mindkét oldal álláspontja érthető. Hogyan lehetne könnyen, gyorsan feldolgozni sok száz egyedi önéletrajzot és ki fizetne olyan tudományért, amely nélkül jól meg lehet élni? Kérdés, valójában melyikkel jár jobban az álláskereső.

Europass önéletrajz minta

Önéletrajz sablonok

Europass önéletrajzAbban mindenki egyetért, hogy a jól összeszedett, megírt önéletrajz elengedhetetlen az álláskeresés sikerességéhez. Az állásközvetítő oldalak nagy része többféle mintával is szolgál a hozzájuk érkező álláskeresőknek. Nézzünk meg néhány mintát!
Europass önéletrajz - Az "Europass" valójában egy dokumentumgyűjtemény. Az Európai Parlament azzal a céllal alkotta meg 2005-ben, hogy egységesítse az Európában használt dokumentumokat. E dokumentumgyűjtemény a munkavállalók és munkáltatók helyzetét hivatott megkönnyíteni. Az Europass önéletrajz tartalmazza a szükséges személyes adatokat, valamint a tanulmányokra és a szakmai tapasztalatra vonatkozó lényeges információkat. Kitér a nyelvismeretre és az egyéni készségekre is. A dokumentum általában online kitölthető, de a formanyomtatvány le is tölthető.
Pályakezdők önéletrajza - Ebben a fajta CV-ben (curriculum vitae) érthető okokból nem szerepelnek szakmai tapasztalatra vonatkozó adatok. A tanulmányokra és a megszerzett ismeretekre koncentrál - utóbbiakat részletesen kifejti.
Amerikai típusú önéletrajz - Gyakran használt CV típus. Az Europass önéletrajznál több információt nyújt beküldőjéről. Kitér a közéleti tevékenységre és a hobbira is. Érdemes mindig az adott állásajánlatnak megfelelően súlyozni az egyes pontokat.
Funkcionális önéletrajz - Ez az önéletrajzforma még kevésbé ismert, pedig jól hasznosíthatják azok is, akik már több munkahellyel, többféle munkatapasztalattal rendelkeznek. Elsősorban kitöltője előnyös tulajdonságaira, készségeire, képességeire összpontosít.

Egyéni önéletrajzok

Önéletrajzok végső nyughelyeAz önéletrajzírást akár hónapokig is tanulhatja az ember, mégsem garantált a siker. Sok függ ugyanis az önéletrajz olvasójától. Ha unalmasnak tartja a sablonos CV-k olvasását, több esélyünk van egy egyéni, eredeti önéletrajzzal sikert elérni.
Egy jó önéletrajz épp csak annyira hosszú, hogy minden fontos dolgot elmondjon készítőjéről. Ha túl rövid - hiányos lehet, ha túl hosszúra sikerült - valószínűleg végig sem olvassák.
Jó, ha az önéletrajz figyelemfelkeltő, de ne csak erre koncentráljon írója, hanem az adott munkát meghirdető cégre is. Hangsúlyozza, hogy az álláskereső alkalmas a meghirdetett munkakörre! Szakmai tapasztalataiból érdemes azokat a részeket kiemelni, amelyek valamilyen módon hasznosíthatók az adott cégnél. /Tény, hogy az önéletrajzok nagy része tartalmaz valótlan adatokat is, de azok beírása mégsem ajánlható. A tanulmányok, képességek éppúgy ellenőrizhetők, mint a szakmai tapasztalat./
A fénykép szükségességéről erősen megoszlanak a vélemények. Vannak akik szerint pozitívumként értékelik csatolását, mások óvva intenek tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr395444713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan Froman 2015.07.16. 00:39:09

igen.követem.inda.videot.is
süti beállítások módosítása