máj
22

Gyakran találkozunk álláshirdetésekkel, melyekben szociális munkást keresnek, de elgondolkodtunk-e már rajta, mi az a "szociális munka"? Mi a lényege, miért van rá szükség - egyáltalán van-e rá szükség? Járjuk most egy kicsit körbe ezt a témát!

szocialis_munka01.jpg

Szociális munka

szocialis_munkas.JPGA szociális munka szaktudást igénylő segítő tevékenység, melynek során egyének és/vagy csoportok társadalomba történő be- illetve visszailleszkedését segíti elő a szakember. A szociális munkás segíti a problémák feltárását, megoldását. Az emberi jogok és az esélyegyenlőség tiszteletben tartása alapkövetelmény a munka során. A szociális munkás sokféle problémával találkozhat munkája során, ezért szükség van "szakosodásra" is. Más jellegű segítséget igényel például egy nehéz sorsú család, mint egy kábítószeres fiatal. A szociális munka szükségességének megítélése nem csak koronként változó, hanem erősen befolyásolják az egyes társadalmak hagyományai, valamint a politika is. Elég arra gondolnunk, hogy Magyarországon a múlt század második felében hivatalosan "nem volt szükség" szociális munkára, mivel úgy vélték, az állam egész tevékenysége szociálisnak minősíthető. Csak a rendszerváltozáskor, 1989-ben indult meg a szociális munkások képzése.

Szegénység - sorscsapás vagy bűn?

szocialis_munka02.jpgA szociális munka megítélése szorosan összefügg a szegénység megítélésével. Szokták mondani, hogy "a szegénység nem szégyen", de a valóságban mégis annak számít a mai társadalmakban. A középkor végéig a szegénység elfogadott, úgyszólván természetes állapot volt. Akik beleszülettek, azok tudomásul vették, akik kívülről nézték, azok pedig általában magasabb rendűnek tartották magukat születésük okán. Nem is nézték jó szemmel, ha valaki megpróbált kitörni társadalmilag meghatározott állapotából. Az újkorban szélsőséges nézetekkel találkozhatunk a szegénységet illetően. Egyes társadalmakban a társadalmat okolták az egyén nyomoráért, máshol egyenesen bűnnek tartották a szegénységet. Angliában dologházakba zárták például a nyomorultakat, ahol élelmezésükért cserébe megalázó munkát kellett végezniük. (Nem szívesen vonok párhuzamot a mai magyar közmunkások helyzetével, de... Milyen bűnt követtek el azok, akik másoknál is csekélyebb bérezésért végeznek mások által el nem vállalt munkát a többi alkalmazotthoz képest kevesebb joggal felruházva?)
Ma sokan úgy tartják, kizárólag az egyén felelős szegénységéért. Lusta, tehetségtelen, élhetetlen, életképtelen, élősködő... Sorolhatnánk még a jelzőket. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint ma hazánk lakosságának mintegy 14%-a szegény. Vajon valóban ennyi lusta vagy életképtelen ember él Magyarországon?

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr345311727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása