ápr
4

Hivatalos adatok szerint jelenleg 676.000 álláskeresőt tartanak nyilván Magyarországon. A 15-24 éves korosztályban meghaladja a 29 százalékot a munkanélküliek aránya. Valamivel jobb helyzetben vannak azok, akik nagy óraszámú gyakorlati oktatásban vettek részt. A csak érettségivel rendelkezőket kiszorítja a munkaerőpiacról az is, hogy sok felsőfokú képesítésű munkakereső hajlandó elvállalni alacsonyabb végzettséget igénylő munkát is. A kormány a lehetőségekhez mérten igyekszik orvosolni ezt a problémát.

munkaugyi.jpg

Első munkahely garancia program

palyakezdo.jpgTöbb mint hétezer pályakezdő számára jelent segítséget ez a program, mely március 1-én indult újra. A középiskola után a fiatalok egy része szeretne munkába állni, de a munkáltatók általában legalább 1 éves gyakorlatot kérnek a jelentkezőktől. Az iskolából kikerülő fiatalok gyakorlati ismereteinek hiányát ellensúlyozandó az állam jelentős támogatást nyújt a munkáltatók számára. Legfeljebb hat hónapig 100 százalékos támogatást igényelhetnek a munkáltatók a bérre és járulékaira - a minimálbér másfélszereséig -, valamint az utazási költségekre. A bérletjegy munkavállalóra eső részének megtérítését is igényelheti a pályakezdő. A munkáltatók továbbfoglalkoztatási kötelezettsége a támogatott foglalkoztatás idejének legalább fele.
A fiataloknak az illetékes munkaügyi központban kell jelentkezniük. Nem szükséges meghatározott időnek eltelnie a regisztráció után, vagyis azonnal igényelhető a támogatás. Nem kérhetik újra a támogatást azok, akik tavaly már részesültek benne.

Munkahelyvédelmi akcióterv

diploma.jpgAz akcióterv keretén belül a munkáltatónak 2013. január 1-től a szociális hozzájárulási adónak csak mintegy a felét kell kifizetnie, ha a munkavállaló 25 év alatti. Amennyiben a fiatal legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik, a kedvezmény 2 év időtartamra 100 százalékos. A munkáltatóknak ez esetben szakképzési hozzájárulást sem kell fizetniük. A 180 napba csak a biztosítási jogviszonynak minősülő munkában töltött idő számít bele, tehát az alkalmi munka például nem. Ez a kedvezmény 100 ezer forintig vehető igénybe. (150 ezer forintos bruttó fizetésből 100 ezer fontra jár a kedvezmény, a fennmaradó rész után kell az adót megfizetni.) A munkáltatónak nincs továbbfoglalkoztatási vagy létszámbővítési kötelezettsége.

A bejegyzés trackback címe:

https://karrierista.blog.hu/api/trackback/id/tr875177921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.04. 18:55:54

ez a 29% valami félelmetesen nagy.

komplikato 2013.04.04. 19:17:51

Munkahelyvédelem. Ja. Azért van pályakezdő minimálbér mi? Tök egyenlő eséllyel indul egy bármilyen munkanélküli meg egy pályakezdő.

Ja nem.

Gyakorlatilag mindenhova pályakezdőket keresnek vagy csökkent munkaképességű emberkéket a kedvezmények miatt. Aztán letelik a kedvezményes idő mennek a levesbe és vesznek helyettük fel gyorsan másik pályakezdőt. A jelen munkaerőpiaci helyzetben megtehetik. Meg is teszik. Hol és kinek a munkahelyét védi ez?

Makkasz 2013.04.04. 20:39:06

Ugye azok a középkorúak, 30-35-40-45 évesek húzzanak a vérbe (gyerekeiket dobálják a kútba), akik helyére ingyen fiatalt vesznek fel.

Értem a szándékot, de ez az erőlködés szart sem ér (pl. alacsonyab átlagbért eredményez, mert ahol csak lehet a kevésbé tapasztaltat alkalmazzák).

A megoldás a válallkozásbarát környezet, alacsony adók, kiszámítható gazdaságpolitika (segélyezés és extra elvonás nélkül), beruházs, munkahelyek és végül így több elhelyezkedő fiatal.

Magyarra fordítom: orbán piktor és balfaszgárda húzzon a vérbe.

lilly.alien 2013.04.04. 20:49:03

"sok felsőfokú képesítésű munkakereső hajlandó elvállalni alacsonyabb végzettséget igénylő munkát"

- Nem hajlandó, egyszerűen nincs más lehetőség. Nincs ugyanis elegendő munkahely.

"gyakorlatilag mindenhova pályakezdőket keresnek"

- Ezt ki is húzhatjuk, mert már nem igaz. Mindenhová a csökkentett munkaképességűt veszik fel, mert utánuk több a támogatás. A pályakezdőt meg alapból azért sem veszik fel, mert a) nincs 3-5 év szakmai tapasztalata b) nem az igazgató rokona.

BadSimpson 2013.04.04. 21:44:43

@lilly.alien: Szép kis csapdahelyzet, amit felvázoltál.

PannonBoy 2013.04.04. 21:57:17

Marha jó, de mi lesz a 25 év feletti diplomás pályakezdőkkel?! Mert ők pont kiesnek a támogatott körből. Itt most azokra gondolok, akik mesterképzésre jártak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.04.04. 22:14:59

Első munkahely garancia program: ha jól értem, ezzel 9 hónapig van munkahelye a pályakezdőnek. Hát az szép kevés, ennyi idő alatt tartalékot sem tud képezni a következő álláskeresési időszakára. Ehelyett kitalálhattak volna 2-3 éves gyakornoki programokat, amiben továbbképzés is van. Mert 2-3 év szakmai tapasztalatnak már súlya van, de 9 hónapnyinak?

25 év alatti: amint betölti a 25 évet, már jöhet is a következő :(

Rémisztő Pénisztő 2013.04.04. 22:35:17

@PannonBoy: Aki 25 éves elmúlt, és még nem dolgozott soha, az valószínűleg nem is akar. Ha 18 évesen elkezdi az egyetemet, és 25 éves koráig nem tudja befejezni, inkább hagyja ott, és menjen polcot pakolni a Tescóba!

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki 18 évesen kezdi az egyetemi tanulmányait, hanem csak mondjuk 21-22 évesen, na de az 18-22 éves koráig mi a faszt csinált, hogy 26-27 évesen úgy megy el munkát keresni, hogy még sehol sem dolgozott?

albino combino 2013.04.04. 23:00:51

erőlködés az egész. Makkasz is leirta a lényeget.
Nem kéne ilyen-olyan programokat csinálni, egyszerűen az államnak háttérbe kéne húzódnia és azt ellátni amire ki lett találva. Tartsa fent a közműveket, oktatást, egészségügyet, és ehhez mérten vessen ki egy minimális adót, plusz a fogyasztási adókkal szabályozza, hogy akinek futja luxuskocsira attól többet vesz el, aki meg krumplin meg tésztán él arról nem nyúzza le az utolsó bőrt is. De ne pofázzon bele mindenbe, csak a képviselők úgy érzik hogy néha csinálniuk is kell valamit (mondjuk az ő számukat is lehetne simán felezni - 200 millió megmaradna havonta, és még keveset is mondtam valószinűleg)
Ami most van az olyan mintha szándékosan akarnák tönkrevágni az országot. Akarattal se tudnék jobb tervet ha ez lenne a cél.
Vállalkozni lehetetlen, ergo nincs aki munkát adna. Az elvonások iszonyatos mértékűek a segélyek szintén. Csak az a baj, hogy a produktív réteg egyre nagyobb százaléka mondja azt, hogy lóf.szt a segélyen élők valagába (teljes joggal).
Lehet, hogy nincs igazam, de ha racionalizálnák az állam felépitését, és ésszerűen lecsökkentenék a támogatásokat akkor pár év alatt helyreállna vagy legalábbis picit normalizálódna az ország állapota

Balogh József 2013.04.05. 03:01:41

@doggfather: A 29%-hoz még számold hozzá azokat, akik nem regisztráltatják magukat azonnal az iskola befejezése után, mert reménykednek.
@komplikato: Nincs "pályakezdő minimálbér", csak "minimálbér" és "garantált bérminimum". Utóbbi a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozóknak jár.
A program egyik célja az, hogy ezeket a fiatalokat tovább foglalkoztassák. Tavaly a tovább dolgozók aránya 50% fölött volt.
@Makkasz: A támogatás odaítélésének egyik feltétele éppen az, hogy a felvett pályakezdővel a létszámnak növekednie kell a 2013. februári átlaghoz képest. Nem küldhetnek el miatta senkit.
@lilly.alien: Sajnos igazad van. Nem válogathatnak a diplomások sem.
Legalább 1-2 éves gyakorlattal rendelkezőket, megváltozott munkaképességűeket, helybelieket keresnek az álláshirdetések zömében. Minél több támogatást és minél kevesebb plusz költséget szeretne a munkáltató, hiszen ő is pénzből él.
@BadSimpson: Ezen a csapdahelyzeten igyekeznek változtatni a leírt programokkal.
@PannonBoy: Fogalmam sincs így hirtelen. Külföld talán?
@jobangel: Tavaly 4 hónapra járt a támogatás és a munkáltatónak egyáltalán nem volt továbbfoglalkoztatási kötelezettsége. Valóban kevés ez a 9 hónap, de ha még ez sem lenne...
@Rémisztő Pénisztő: Vannak akik később kezdik az iskolát. Vannak akiknek valamilyen betegség miatt több időre van szükségük már az általános iskolához is. Ők is később fejezik be esetleg. No és persze valóban vannak olyanok is, akik sokat és sokáig tanulnak.
@albino combino: Való igaz, lehetne változtatni a jelenlegi elosztáson. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az a "pár év" elég sok évet jelentene. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás jelenlegi összege 22.800 forint. Ha ennél még kevesebbet adnának, mit tehetnének azok, akik valóban nem találnak munkát maguknak? (Mert ilyenek is vannak.) Mi lenne a gyermekeikkel? Senkit sem halhat éhen.

Makkasz 2013.04.05. 03:09:33

@Balogh József: Tökéletesen mindegy hogy kirug valakit vagy emiatt nem egy tapasztalt, idősebb munkavállalót vesz föl. Jelentéktelen bővítő hatása van, aon kevés cég amelyik ebben a környezetben növekedni képes fog felvenni pályakezdőt (amilyen helyre egyébként felvenne amúgy is valakit). A különbség:
- csökkenő átlagbér,
- adónkból értelmetlen pénzkifizetés,
- elmaradó adóbevétel.

Ahogy mondtam, vállalkozásbarát környezet kellene.

Másik segítség, ha pályakezdőket ismeretekkel ruházzák fel életről, munkáról, vállalkozásról mielőtt kilép az iskolakapuból. Üzelti teveket készíthetnek szakértői irányítás mellett, amire hitelt kaphatnak, az iskola inkubátorként működik.
Támogatni iskola befejezése előtti 3-6 hónapos munkavállalást, gyakorlatszerzést. Nem a bér kifizetésével, max adó, járulék elengedésével (amúgy is alanyi jogon biztosított.

A felállított program pénzkidobás, azon túl, ártalmas is.

Hollán Vilmos (törölt) 2013.04.05. 08:40:45

Vicces, éppen tegnap csak azért vágtam bele a blogolásba, hogy friss diplomásként elküldjem az összes HR-t a francba.

Erre most látom, hogy már támogatják is, hogy én kapjak majd munkát. Meg azt is büszkén olvasom, hogy elveszem az érettségizők elől az állást...

Bár a véleményem az, hogy a cégek hozzáállásán ez sem fog változtatni.

cvesmotivacio.blog.hu/2013/04/04/toled_ezert_nem_kapok_munkat

Balogh József 2013.04.05. 10:19:08

@Makkasz: 2012-ben 7200 pályakezdő szerzett a program segítségével legalább egy minimális gyakorlatot. Az igényekhez képest ez kevés. E fiataloknak számára ugyanakkor sokat jelent az első munkatapasztalat megszerzése. Az iskolák is csak külső cégekkel szerződve tudnák megadni számukra e gyakorlat megszerzésének a lehetőségét. A belső tanműhelyek erre a célra nem alkalmasak. Elismerem, jobban fel lehetne és kellene készíteni az iskolából kilépő fiatalokat. Azt viszont nem, hogy ez a program pénzkidobás lenne. A hazai vállalkozások többsége nehéz helyzetben van. Amelyeknek nincsenek problémái, azok is meggondolják, bővítsenek-e. A nyugdíjba vonuló dolgozókat ugyanakkor pótolniuk kell nekik is és a nehéz helyzetben lévőknek is. Ez a támogatás számukra is segítség, hiszen így a nyugdíjazás előtt álló dolgozónak van lehetősége átadni tapasztalatait.
Csökkenő átlagbér? Az csak egy szám, nem fáj senkinek a csökkenése.
Elmaradó adóbevétel? Igen, de cserében emberek, akiknek nem kell "segélyt" fizetni.
@Hollán Vilmos: Ha "elveszed előlük" az állást, azt nem önként teszed, hanem erre kényszerít a helyzet.
A blogolás hasznos lehet abból a szempontból, hogy megismerteted magad. Ha látják, hogy te értékes munkaerő vagy, akkor talán még állásajánlatot is kaphatsz. Ha csak elküldöd az összes HR-t a francba, az viszont valószínűleg nem vezet eredményre.

Makkasz 2013.04.05. 12:31:22

@Balogh József: Megértem hogy jót akarsz és köszönöm érdemi válaszod, el is fogadom. Neked azt kell elfogadni, hogy komoly előrelépés a fiatalok elelyezkedésében akkor várható, ha gazdasági növekedés, beruházás, munkahelyek növekedése van. Egyébként (revidiálva első kommentemet) ebben az esetben lenne igazán hatékony ez a program. Egyébként az isiripisciri llamban hiszek, úgyhogy ennél jobban már nem fogunk egyetérteni.

Köszönöm érdemi válaszod!

PannonBoy 2013.04.05. 16:57:35

@Rémisztő Pénisztő: Igazán "kedves", ahogy az egyhuzamban tanulók sorsát predesztinálod.
Valószínűleg nem tudod, mivel nem jártál felsőoktatási intézménybe, hogy nem minden diplomát egyformán könnyű megszerezni. Így a büfészakokat kivéve teljesen érthető, ha valaki kicsit tovább marad az egyetemen.
Ettől még nem jelenti azt, hogy kevesebbet érne a tudása. Pláne nem Tesco-s árufeltöltőnek való, hiszen nemcsak az elsajátított ismeretanyag miatt nem illik be abba a közegbe, hanem a rá áldozott képzési költségek (függetlenül attól, hogy ki volt a költségviselő) sosem térülnének meg.

BadSimpson 2013.04.05. 23:43:19

@Balogh József: Hogyan fog változni egy frissen diplomázott/szakmát szerző fiatal esetében, amikor mindenhol 1-2 év gyakorlatot elvárnak?
És ezzel esélye sincs,hogy a szakmájában helyezkedjen el.

Balogh József 2013.04.06. 00:34:33

@BadSimpson: Ha az iskolából kikerülő fiatal megtalálja azt a munkáltatót, amelyiknél szakirányú gyakorlatra tehet szert, akkor már ez a 9 hónap is nagy segítség. Remélhetőleg folytatódik a tavalyi tendencia és ebben az évben is 50% körül lesz a továbbfoglalkoztatás aránya. Így a program körülbelül 3600 fiatal számára nyújthat lehetőséget az elégséges gyakorlat megszerzéséhez.
süti beállítások módosítása